Wat is de rol van de architect anno 2020? Welke middelen moeten architecten (her)ontdekken om te bouwen aan inclusieve gemeenschappen, woningen en wijken? In dit drieluik van Architecture Now onderzoeken we de rol en zelfs verantwoordelijkheden van de bouwkunstenaar in een veranderende samenleving. Waarbij de focus niet zozeer ligt op het eindproduct, het gebouw, maar op het maakproces in al haar facetten. Elke editie wordt ingeleid aan de hand van essays in het Jaarboek Architectuur, waarin begrippen als (on) gedeelde geschiedenis, inclusiviteit, identiteit en representatie worden onderzocht in relatie tot het ontwerpproces.

  • Kirsten Hannema werkt als freelance architectuurcriticus voor de Volkskrant, Elsevier Weekblad en vakbladen als ArchitectuurNL. Na haar opleiding bouwkunde aan de TU Delft begon zij haar loopbaan als architect. In 2005 maakte ze de overstap naar het schrijven, als redacteur voor het tijdschrift A10 new European Architecture, waar ze tot 2012 werkte en ook de A10-jaarboeken maakte. Ze was jurylid voor de Jonge Maaskantprijs, ARC Award, Rietveldprijs, Architect van het Jaar-verkiezing, jurysecretaris voor BNA Beste Gebouw van het Jaar en werkte als gastdocent aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Sinds 2016 is ze redactielid voor het Architectuur in Nederland Jaarboek.
  • Jarrik Ouburg is architect en stedenbouwkundige. Hij studeerde aan de TU Delft en de ETH Zürich en was onderzoeker aan het Tokyo Institute of Technology. Van 2012-2016 was hij het hoofd van de afdeling Architectuur van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en startte in die periode het onderzoeksprogramma Tabula Scripta. Hij geeft regelmatig les aan architectuurscholen in binnen- en buitenland. Als architect heeft hij ervaring opgedaan in Zwitserland, Japan en België voordat hij samen met Freyke Hartemink en Carsten Hilgendorf HOH Architecten oprichtte

Dit programma is onderdeel van een drieluik, bekijk de rest van de serie:

8 september – My friend, the architect
22 september – Feeling at home

This event is developed by
The moderator of this event is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Media partner
Programme seriesArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.