Sociaal werkers, ervaringsdeskundigen, onderzoekers, en Amsterdammers gaan met elkaar en ook graag met jou in gesprek over de succesvolle Van Overleven naar Leven (VONL) aanpak. Deze bewezen aanpak is onderdeel van de Amsterdamse maatwerkmethode voor huishoudens met financiële instabiliteit, vaak van structurele aard.
Aan bod komen onder andere de noodzaak voor deze aanpak, de goede resultaten van de pilot en concrete praktijkvoorbeelden. Ook ontvang je praktische handvatten om in jouw buurtteam, binnen de Amsterdamse maatwerkmethode, met deze aanpak aan de slag te gaan.
Tijdens de livestream presenteren we de publicatie van de VONL aanpak die de afgelopen 3 jaar is ontwikkeld. Deze publicatie is vanaf 3 juni in een gedrukte en online versie verkrijgbaar. Wij gaan in gesprek met de sociaal werkers, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en Amsterdammers. Je kunt online je mening delen en vragen stellen aan deze sprekers.
14:00-15:30 uur: livestream, vanuit New Metropolis
  1. Welkom door moderator Catelijne Akkermans.
  2. Harro Hoogerwerf (Hoofd Afdeling Armoedebestrijding Gemeente Amsterdam) en Sylvia den Hollander (Directeur-Bestuurder Buurtteamorganisatie Nieuw-West) over de geboorte & noodzaak.
  3. Roeland van Geuns (Lector Armoede Interventies, Hogeschool van Amsterdam) presenteert feiten en cijfers uit de onderzoeken.
  4. Amine El-Hafid (Ervaringsdeskundige), Mia van der Vlugt (Sociaal werker), Marc Räkers (Adviseur Eropaf!), Jorien van der Laan (Senior onderzoeker Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Armoede Interventies), Hoscar Flores Pineda (Amsterdammer) en Ivette Morgenstond (Klantmanager Gemeente Amsterdam) gaan met elkaar in gesprek over VONL in de praktijk en over de Do’s & Dont’s, zodat je er in jouw Buurtteam meteen mee aan de slag kunt.
  5. Sylvia den Hollander overhandigt het eerste exemplaar van de onderzoekspublicatie aan Marjolein Moorman (wethouder Armoede en Schuldhulpverlening) (onder voorbehoud).

15:30-16:30: Zoom sessies (via deze link)
In verschillende Zoom break out rooms kun je al je vragen stellen en met elkaar in gesprek over:

  1. Ervaringsdeskundigheid, met Marc Räkers en Amine El-Hafid
  2. Outreachende sociaal werkers, met Mia van der Vlugt en Catelijne Akkermans
  3. Onderzoeksresultaten, met Michiel de Nooij en Jorien van der Laan

Heb je vragen over VONL of over het online evenement, stuur dan een mail naar Jennifer Meyer: [email protected]

De moderator van dit programma is
Catelijne Akkermans
Moderator