Na een jaar binnen zitten lijken de studenten net een stel koeien dat bijna van stal mag. Ze kunnen het verse gras al ruiken! We smachten om te springen. Toch brengt de aankomende ‘Summer of Love’ en al haar vrijheid ook beproevingen met zich mee. Corona was zwaar, eenzaam en uitzichtloos, maar het bracht wel rust in een steeds sneller draaiende wereld. Hoe zorgen studenten ervoor dat ze die rust bewaren in een prestatiemaatschappij waarin ze zich tegelijkertijd zorgen maken over thema’s als het klimaat en oplopende studieschulden? Misschien is dit wel het perfecte moment om reflecteren over wat we moeten doen als de ratrace weer begint. Wat moeten we kiezen? Waar liggen onze prioriteiten? Hoe voorkomen we dat we weer in de sneltrein stappen en enkel ‘goed, druk, druk, druk’ op een ‘hoe gaat het met je?’ kunnen antwoorden? In dit programma gaan we met studenten aan tafel, om met hun de thema’s te bespreken waar ze mee worstelen. De gekozen thema’s hebben ze zelf via onze socials aangedragen.

Over de sprekers:

  • Ama Boahene is de kersverse voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Ze ziet dat door het leenstelsel, de bezuinigingen in het onderwijs en de corona crisis studenten onder grote druk staan. “Er moet structureel meer geld geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs. We hebben ontzettend veel zin om daar het komende jaar voor te strijden.”
  • Sam Suidman begon ruim een jaar geleden met twee vrienden het studentenwelzijn platform Frisse Gedachtes. De gedachte was ‘niemand is alleen, we zitten allemaal met soortgelijke problemen en we moeten hier vaker open met elkaar over praten’. Ze zijn ondertussen uitgegroeid tot alle grote studentensteden in Nederland en genomineerd voor de Young Impact Award 2021.
  • Bregje Terwijn is masterstudent Environment & Resource Management aan de VU. Als bestuurslid Educatie bij Jongeren Milieu Actief zet ze zich in om zes themalessen en de gloednieuwe basisles van JMA op de kaart te zetten voor jongeren en docenten in Nederland. De lessen worden gegeven op verschillende middelbare scholen en MBO’s door het hele land.
  • Jonathan Tjien Fooh is schrijver, dichter en student. Vorig jaar verhuisde hij midden in de pandemie vanuit Suriname naar Nederland om zijn masterstudie af te ronden. Vooral in deze periode van isolatie, heeft het schrijven hem een veilige haven geboden om niet alleen ideeën, dromen en gedachten neer te pennen, maar ook zijn mentale gezondheid te koesteren.
  • Aisa Amagir is lerarenopleider economie en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is onlangs gepromoveerd op het effect van financiële educatie op de financiële geletterdheid van jongeren. Ze onderzoekt hun kennis, vaardigheden, attituden en gedrag bij het nemen van alledaagse financiële beslissingen.
  • Veerle Engel is bestuurslid Klimaatrechtvaardigheid bij Jongeren Milieu Actief. Ze zet zich in om sterke banden te creëren tussen mensen binnen en buiten de klimaat bubbel en streeft naar een rechtvaardige leefomgeving waarin solidariteit, diversiteit en inclusiviteit de belangrijkste voorwaarde zijn.
  • Jan Mars is klinisch psycholoog en voormalig studentpsycholoog bij de UvA en HvA. Daarnaast is hij als therapeut betrokken bij onderzoek naar de werkzaamheid van psilocybine (werkzame stof van paddo’s) bij hardnekkige depressie.
Dit programma is ontwikkeld door
Yadira de Jong
Stagiair Tegenlicht Meet-Up’s en Climate Citizens' Assemblies
Froukje Romkema
Filmmaker
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie