Hoe gebruiken we technologie om elkaar niet uit het oog te verliezen? Hoe blijven we in onze nieuwe samenleving verbonden, met de ander? Hoe blijven we elkaar raken met onze ideeën en maken we echt persoonlijk contact, ook al moet dat via schermen, data en algoritmes? VPRO Tegenlicht zocht échte pioniers: vernieuwers, denkers en ontwerpers met ideeën voor meer intimiteit in tijden van tech. Wie wordt dé VPRO Tegenlicht pionier 2020?

  • Jacqueline Hamelink (Tilburg): In opdracht van GGD Hart voor Brabant ontwikkelt Sounding Bodies in 2021 BEP. BEP is een app die je helpt om je beter te voelen met behulp van een musicus en de muziek van Bach. Een shotje zelfhulp en een gevoel van nabijheid in tijden van afstand.
  • Nino Gontcharova (Breda): Een interactieve kunstinstallatie die gebruik maakt van *hartsynchronisatie (*Heartmath Institute). Wij hebben allemaal een hartslag, wat als wij technologie inzetten om onze mogelijkheid tot synchronisatie te ontdekken en zichtbaar te maken?
  • Jesse Lohman (Enschede): Een interactieve en persoonlijke ervaring voor intieme gesprekken. Dompel jezelf onder in een virtuele sterrenhemel en vergeet de rest van de wereld om je heen.
  • Anouk Lemm (Rotterdam): I wish I had friends with a pool :-( Een op maat gemaakt zwembad, specifiek ontworpen voor personen in een “zwembadloze” sociale cirkel.

Voor meer informatie en een overzicht van alle pioniers die zich hebben aangemeld, zie vpro.nl/pioniers.

Wat is de VPRO Tegenlicht pioniersverkiezing?

Wie komt met concrete oplossingen of ideeën voor de toekomst en geeft met initiatieven in eigen buurt of netwerk de wereld een zetje in de goede richting? VPRO Tegenlicht zoekt elk jaar pioniers op allerlei gebieden: van duurzame, eerlijke mode tot plattelandspioniers, en van zwerfvuilambassadeurs tot armoedebestrijders. We laten zowel jullie, het publiek, als een vakkundig jury stemmen op de beste ideeën en bieden de finalisten een podium en eeuwige roem tijdens een speciale finale.

Dit jaar vragen we ons af: kunnen we ons weer verbonden voelen met elkaar door een inspirerend idee, een concept of een ontwerp? We hopen het, en in onze zoektocht naar de nieuwe intimiteit starten we met jou.

Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.