Van zonnebloemolie tot mondkapjes, en van medicijnen tot elektrische auto’s. De laatste jaren worden we met regelmaat geconfronteerd met tekorten, lange levertijden en stijgende prijzen op tal van producten. Als gevolg van geopolitieke spanningen, extremer weer en verschillende crises functioneren de lange, complexe internationale handelsstromen niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met lege schappen tot gevolg. Hoe moeten we omgaan met lange internationale supply chains, die regelmatig onverwacht stilvallen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Met de Vlaamse toekomstonderzoeker Yannick Dujardin duikt Tegenlicht in oorsprong en toekomst van de lange internationale toeleveringsketens die nu voor al die problemen zorgen. Sinds de sterke stijging van internationale handel in de jaren tachtig is het niet ongebruikelijk om onderdelen uit meer dan veertig landen aan te treffen in een product, maar het nadeel is dat een kleine verstoring de productie al in gevaar kan brengen. Is dat model nog toekomstbestendig?

De VPRO Tegenlicht documentaire “Wat als de handel stilvalt” wordt op maandag 6 juni om 20:20u uitgezonden op NPO2.

Over het programma

Tijdens deze Meet Up gaan wij allereerst in gesprek over het maakproces van de film en actualiteit, met:

  • Martijn Kieft, regisseur van de aflevering voor deze VPRO Tegenlicht documentaire. Martijn Kieft focust zich voornamelijk op onderwerpen die raken aan technologie of economie, en het liefst nog de combinatie van die twee. Naast Tegenlicht heeft hij onder andere ook meegewerkt aan de VPRO-series “Jansen & Janssen” en “Goudzoekers”.
  • Yannick Dujardin, die de rol van de narrator vervult voor deze aflevering. Yannick Dujardin is toekomstonderzoeker en docent aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij voert toekomstverkenningen uit voor diverse organisaties en onderzoekt de rol van media-, kunst- en designprocessen in het ontwikkelen van toekomstgeletterdheid. In zijn onlangs verschenen boek De Mythes van de Toekomst legt Yannick de mythes in ons denken bloot, en reikt hij technieken aan om op gegronde en structurele wijze alternatieve toekomsten te verbeelden.

Vervolgens zetten we het gesprek voort met vier panelleden die allemaal op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een economie en samenleving waarbij we minder afhankelijk zijn van complexe ‘supply chains’ die door kostenefficiëntie gedreven worden. In hun denken gaan zij verder dan alleen het oplossen van individuele problemen*. Bijvoorbeeld door het bedenken en implementeren van (logistieke en bedrijfsmatige) processen die ‘van grondstof tot eindstof’ zijn doordacht. Hoe reflecteren zij op de problematiek in de film en nog belangrijker hoe kunnen hun visie en werkzaamheden bijdragen aan de oplossing?

We gaan hierover in gesprek met:

  • Petra Berkhout is agrarisch econoom die sinds 2001 werkzaam is als senior onderzoeker bij Wageningen Economic Research (WEcR). In haar huidige werk ligt de focus op vraagstukken rondom de ontwikkeling van de (Nederlandse) landbouw en voedselvoorziening. Verder is ze lid van de Raad van Advies van Stichting IJsselandschap. Hiervoor is zij werkzaam geweest bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op het terrein van het Europese markt- en prijsbeleid voor de landbouw.
  • Yael Aartsma is politicoloog en milieuwetenschapper met een integrale blik waarbij ze de brug probeert te slaan tussen natuurwetenschappelijke en sociale aspecten in projecten. Momenteel is ze werkzaam als transitiemaker bij Squarewise & Programmamanager Wijken met Nieuwe Energie bij Stroomversnelling. Ze adviseert in haar rol (overheids)organisaties over de stappen die ze kunnen zetten in de energietransitie naar een circulaire economie.
  • Nouk Talen is regenerator bij Regeneratie Coöperatie en host voor Young Innovators Honors aan de Universiteit Utrecht die met hun werk bijdragen aan een regeneratieve samenleving. Daarnaast is die, de medeoprichter van Zoöp UCU die zich inzet voor al wat leeft, middels een symbiotische samenwerking tussen mensen en andere levensvormen.
  • Niccy Kol is ‘brand- & impact catalyst’ en aanjager van regeneratieve economie & systeemverandering binnen de mode-industrie. Momenteel is ze werkzaam bij de eerste ‘system brand’ Raddis®Cotton, een regeneratieve, holistische voedsel en vezel ecosysteem in Zuid India dat actief bijdraagt aan het verbeteren van kwetsbare vrouwen in rurale gebieden en het herstel van de lokale ecologie. Niccy Kol is een innovator met meer dan dertig jaar ervaring binnen de wereldwijde textiel- en mode industrie op het gebied van; ontwerpen, grondstoffen, circulaire bedrijfsvoering en merkontwikkeling.

We sluiten de avond af met een nagesprek met vragen uit de zaal.

*Deze manieren van denken kunnen geschaard worden onder, of zijn gelijkend op het regeneratieve mindset. In een regeneratieve economie is duurzaamheid een natuurlijk resultaat van het systeem, proactief in plaats van reactief.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.