De complexiteit van problemen waarmee wij heden ten dage worden geconfronteerd – van COVID-19 tot sociale onrechtvaardigheid tot de klimaatcrisis – vereisen aanpassingen naar een onvoorspelbare toekomst. Het lijkt steeds moeilijker om lange termijn strategieën te ontwikkelen en tegelijkertijd voeling te houden met het dagelijks leven.

In het boek Citizen Empowerment Toolbox, Action Design for Urban Futures, richten de auteurs zich liever niet op de steeds populairder wordende agenda van slimme steden, maar juist op de slimme burgers die regie nemen over dingen die voor hen belangrijk zijn, vertrouwend op zelforganisatie en eigenaarschap. Het omarmen van diversiteit, de natuur en de culturele verschillen staan centraal in het boek zodat iedereen wordt aangemoedigd, gehoord en ondersteund.

Deze avond bespreken we deze strategieën en burgerinitiatieven vanuit 4 verschillende invalshoeken: Praktijk, Theorie, Onderwijs en Media. Waarbij wetenschappers, ontwerpers en collega’s vanuit de praktijk, betrokken burgermanschap vanuit hun bijdrage aan het boek belichten.

Over het boek

Het rijk geïllustreerde boek bestaat uit vier cahiers en een spel om je eigen burger initiatief te kickstarten. Het ontvouwt verschillende standpunten en voorbeelden van online activiteiten, ondersteund door workshops, hackathons voor burgers, town hall meetings en culturele manifestaties. Het boek is bedoeld voor (toekomstige) ontwerpers, wetenschappers, studenten en beleidsmakers, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwerpen voor en met de (lokale) gemeenschap, en vooral voor degenen die de wereld ten goede willen veranderen.

Het boek maakt deel uit van een nationaal onderzoeksprogramma en is onderdeel van een reeks publicaties en manifestaties. De partners in het programma bestaande uit grass root organisaties, industrie en media richtten zich op een gemeenschappelijke onderzoeksvraag naar betrokken burgerschap. Het onderzoek werd financieel ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO, 2018–2022).

Over de sprekers

Ben Schouten is kunstenaar, emeritus hoogleraar Playful Interaction aan de TU Eindhoven en lector Play & Civic Media aan de Hogeschool van Amsterdam. Auteur van de Civic Empowerment Toolbox, over civic design in de participatie maatschappij. Co-auteur van Games for Health, over playful empowerment in de gezondheidszorg. In zijn werk benadrukt hij de rol van spel om betekenis te geven aan de veranderingen die nodig zijn in de maatschappij.

Martijn de Waal is lector Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Recente onderzoeksprojecten verkennen onder meer het ontwerp van digitale platformen voor resource communities en bredere processen van urban commoning en collaborative citymaking. Hij is auteur van het boek De Stad als Interface. Hoe nieuwe media de stad veranderen, en co-auteur van De Platformsamenleving. Strijd om publieke waarden in een online wereld.

Sabine Niederer is lector Visual Methodologies aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in de cartografie van kwesties en online debatten, met een speciale interesse in klimaatverandering en aanverwante kwesties. In 2014 richtte Sabine het Citizen Data Lab een samenwerkingsverband tussen onderzoekers, studenten, kunstenaars, ontwerpers, ontwikkelaars, professionals en lokale gemeenschappen om te werken aan mappings van lokale problemen. Sabine is tevens programmamanager van ARIAS, het Amsterdamse platform voor artistiek onderzoek.

Eleonoor Jap Sam studeerde kunst- & architectuurgeschiedenis, vormgeving en communicatie. Zij is werkzaam als zelfstandig onderzoeker, criticus, publicist, hoofd- en eindredacteur en uitgever. In 2002 was zij een van de oprichters van episode publishers, een onafhankelijke uitgeverij op het gebied van architectuur, kunst, fotografie en theorie. In 2009 ging zij verder onder eigen naam met JAPSAM Books.

Willem van de Ven (WVDV) woont en werkt in Hongarije en is gespecialiseerd in dynamische identiteiten, informatie- en boekontwerp. Hij werkt voornamelijk voor NGO’s en voor culturele- en sociaal innovatieve instellingen. Een constante in zijn werk is de zoektocht naar verassende manieren om informatie te ontsluiten.

Silvia Cazacu is a PhD Researcher at KU Leuven, Belgium, where she carries out research on the topic of value co-creation in data ecosystems. She has a background in architecture and human-computer interaction design, with expertise in approaches, technologies and tools for participatory city-making and citizen empowerment. She envisions a society where socio-technical systems of fair, ethical and inclusive value co-creation represent the status quo, and not an emerging trend.

Saskia Beer is oprichter/directeur van Transformcity, een Amsterdams adviesbureau gespecialiseerd in complexe gebiedstransformaties. Het bedrijf is een spin-off van het onafhankelijke fieldlab Glamourmanifest (later ZO!City) in Amstel III, een van Amsterdams grootste en meest complexe transformatiegebieden. Saskia heeft haar praktijk altijd gecombineerd met onderzoek en onderwijs. In 2022 heeft ze haar methodiek gedocumenteerd in een uitgebreide e-learning. Vanaf begin 2023 maakt zij in part-time deel uit van de leerstoel Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.

Dit programma is ontwikkeld door
Ben Schouten
Auteur
Partners