In de uitzending staat het fictieve, afro-futuristische boek ‘De post-racistische planeet’ centraal, waarin superhelden hun krachten inzetten voor een wereld zonder racisme. Hoe dragen dit soort verhalen ook in het echte leven bij aan de strijd tegen racisme, ongelijkheid en uitsluiting? Waarin ligt de kracht van verbeelding, fantasie en kunst in het creëren van een nieuwe toekomst? En hoe ziet die eruit als we het afro-futurisme als leidraad nemen? Tijdens deze Meet Up gaan we met de filmmakers en andere afro-futuristische makers in gesprek over hun bijdragen aan de weg naar een post-racistische wereld.

  • Ikenna Azuike, Mette te Velde en Soraya Pol zijn de makers van deze bijzondere Tegenlicht aflevering. Hoe kwamen zij ertoe om afro-futurisme centraal te zetten? Hoe was het om met het werk van kunstenaar Brian Elstak aan deze aflevering te werken? En wat heeft het maken van deze aflevering hen gebracht?
  • Richard Kofi is beeldend kunstenaar, programmeur en curator. In veel van zijn werk staat afrofuturisme centraal. Samen met Simone Zeefuik startte hij de podcast Project Wiaspora: de podcast voor revolutionaire futuristen en decolonized minds.
  • Mathieu Charles is schrijver en performance artiest. Sinds 2012 draait zijn artistiek onderzoek rond onder andere diasporische meervoudige identiteiten, taal en Creolisering. Eerder was hij betrokken bij de afrofuturistische musicalfilm EUphoria van het Belgische platform Black speaks Back.
  • AiRich is een Nederlandse beeldend kunstenaar, afrofuturist en stylist. Haar werk is een rijke combinatie van de verschillende zwarte / Afrikaanse culturen. Binnen dit gebied reist haar kunst heen en weer in de tijd. Ze heeft door de jaren heen een herkenbaar handschrift ontwikkeld en streeft naar een betere toekomst voor “De zwarte identiteit”. Tijdens de Meet Up doet zij mee dmv een videobijdrage.

Over de uitzending

Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld? Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg. In deze Tegenlicht-uitzending worden inzichten van diverse experts afgewisseld met de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike, één van de makers van deze documentaire. Hij leest zijn kinderen voor uit het fictieve boek ‘De Post-Racistische Planeet’: een wereld die tot leven wordt gewekt met – op afro-futurisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak.

In de film worden de opgevoerde experts voorgesteld als afro-futuristische superhelden. Elke expert draagt met zijn of haar ‘superkracht’ bij aan een wereld zonder racisme. Zo bezit de Oegandees-Britse schrijver en dichter Musa Okwonga de ‘kracht der verbeelding’ en beschikt schrijfster en anti-racisme educator Layla F. Saad de ‘kracht der kennisoverdracht.’

De Tegenlicht documentaire “De post-racistische planeet” wordt uitgezonden op zondag 4 oktober 2020 om 22.25 uur op NPO 2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
In samenwerking met
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.