Global Trends

Technologie als religie

Op zoek naar zingeving en spiritualiteit in het tech-tijdperk.
woensdag 27 jan, 20.30
wo 27 jan, 20.30
Online via LIVECAST

Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het Dataïsme. De overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid schenkt. Wat betekent het dataïsme voor de toekomst van religie en spiritualiteit? En kan het ons, naast tal van praktische zegeningen, ook zingeving bieden? Filmmaker Hans Busstra, die als gereformeerde domineeszoon de kerk verliet, zoekt naar zingeving en spiritualiteit in het tech-tijdperk.

LIVECAST

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma's uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar. Reserveer snel en kijk/praat mee via de onderstaande gele buttons.

Praat mee via Zoom Bekijk de LIVECAST

Over de sprekers

  • Hans Busstra is speechwriter en filmmaker voor o.a. VPRO Tegenlicht. Hij groeide op in Zuid-Afrika als zoon van een dominee en bracht de zondagen van zijn jeugd door luisterend naar sprekers in de kerk. Voor Tegenlicht dook hij al vaker in de wereld van technologie, met afleveringen als Zero Days, Cyberjihad en het Bitcoin-evangelie.
  • Sarah Durston is hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de Hersenen aan het UMC Utrecht Hersencentrum. In 2017 bracht ze het boek The Universe, Life and Everything… Dialogues on our Changing Understanding of Reality uit, over de grote raadsels in de wetenschap en hoe de aanpak daarvan aan het veranderen is. Schiet het huidig wetenschappelijk denken tekort, en is een nieuw paradigma voor de wetenschap nodig?
  • Peter Joosten MSc. is biohacker, spreker en toekomstdenker. Hij is auteur van de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020), en op zijn Engelse blog Superhuman Talks schrijft hij over human enhancement. Als gastdocent is hij verbonden aan de TU Eindhoven (Master Human Technology Interaction) en de Next Nature Academy (thema: mensverbetering).

De Tegenlicht documentaire ‘Technologie als religie‘ wordt uitgezonden op zo 24 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.

woensdag 27 jan, 20.30
Online via LIVECAST