Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het Dataïsme. De overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid schenkt. Wat betekent het dataïsme voor de toekomst van religie en spiritualiteit? En kan het ons, naast tal van praktische zegeningen, ook zingeving bieden? Filmmaker Hans Busstra, die als gereformeerde domineeszoon de kerk verliet, zoekt naar zingeving en spiritualiteit in het tech-tijdperk.

Over de sprekers

  • Hans Busstra is speechwriter en filmmaker voor o.a. VPRO Tegenlicht. Hij groeide op in Zuid-Afrika als zoon van een dominee en bracht de zondagen van zijn jeugd door luisterend naar sprekers in de kerk. Voor Tegenlicht dook hij al vaker in de wereld van technologie, met afleveringen als Zero Days, Cyberjihad en het Bitcoin-evangelie.
  • Sarah Durston is hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de Hersenen aan het UMC Utrecht Hersencentrum. In 2017 bracht ze het boek The Universe, Life and Everything… Dialogues on our Changing Understanding of Reality uit, over de grote raadsels in de wetenschap en hoe de aanpak daarvan aan het veranderen is. Schiet het huidig wetenschappelijk denken tekort, en is een nieuw paradigma voor de wetenschap nodig?
  • Peter Joosten MSc. is biohacker, spreker en toekomstdenker. Hij is auteur van de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020), en op zijn Engelse blog Superhuman Talks schrijft hij over human enhancement. Als gastdocent is hij verbonden aan de TU Eindhoven (Master Human Technology Interaction) en de Next Nature Academy (thema: mensverbetering).

De Tegenlicht documentaire ‘Technologie als religie‘ wordt uitgezonden op zo 24 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.