Ons landschap wordt al eeuwen bepaald door ons energiegebruik. Groene weides van nu waren eeuwen geleden ontginningsgebieden van veen en de idyllisch draaiende molens zorgde voor hout en voedsel. Ons landschap transformeert. De openbare ruimte wordt steeds vaker voor meerdere functies tegelijk gebruikt. Het opwekken van groene energie wordt ook steeds vaker een onderdeel van de gebouwde en natuurlijke omgeving. Hoe kunnen duurzame energiesystemen passen in het Hollandse landschap? Welke afwegingen maken we op welke locaties? Hoe ziet ons landschap van de toekomst eruit?

Jannemarie de Jonge is landschapsarchitect en partner bij Wing, een adviesbureau dat met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt aan duurzaam gebruik en ontwikkeling van de ruimte. Daarnaast is zij sinds 2020 Rijksadviseur van de fysieke leefomgeving.

Huib van Essen is gedeputeerde van de Provincie Utrecht met in zijn portefeuille ruimtelijke ontwikkeling, omgevingswet & energietransitie en klimaat. Huib is vanaf 2010 lid van GroenLinks.

Willem Hellevoort is ambassadeur natuurmonumenten in Noord-Holland, Flevoland en de Markerwadden. Natuurmonumenten beschermt plant en dier en geeft ze een stem in het beschermen van hun leefgebieden.

Jeroen Everaert is initiatiefnemer van het kunst initiatief Mothership. Mothership is een begrip in de kunst(wereld) dat gaat voor inspiratie en verwondering met lef. Ze denken mee over ruimtelijke projecten om functionaliteit en design met elkaar te verenigen.

 

ProgrammareeksStrategie voor Energie

De energietransitie is in volle gang. In Nederland werken 30 regio's samen aan een Regionale Energiestrategie, oftewel de RES. In lijn met het Klimaatakkoord onderzoeken de 30 regio's waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land opgewekt kan worden en welke warmtebronnen we in de toekomst kunnen gebruiken. In deze reeks gaan we onderzoeken hoe we deze strategieën kunnen toepassen. Hoe kunnen we samen werken naar een duurzamere toekomst? Welke innovaties verschijnen er aan de horizon? En hoe passen deze energiebronnen in ons ruimtelijk landschap? We gaan er in 3 afleveringen met verschillende experts over in gesprek.