In de superdiverse stad Amsterdam zijn ruim 180 nationaliteiten neergestreken. Al deze culturen en culinaire tradities zijn terug te vinden in de vele eetcafés, woonkamers en markten. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de stedelijke cultuur van een wijk. In dit programma gaan we op smakelijke reis door Amsterdam Zuidoost. We praten over rijke variatie in culinaire tradities en eetgewoonten en hoe deze met de transformatie van het stadsdeel kunnen verdwijnen of mee veranderen.

Recreatiegebied Gaasperplas wordt opgeknapt met meer ruimte voor natuur en groen. Dit kan dé plek worden voor stadslandbouw. Kunnen innovaties op het gebied van stadslandbouw urban planning een rol spelen in het behouden van cultureel erfgoed? Wat zijn de belangrijkste gerechten uit verschillende culturen die dit stadsdeel rijk is? Welke ingrediënten hebben we nodig om traditionele recepten te koken? Kunnen we stadslandbouw creëren om deze exotische groenten en kruiden op eigen bodem te verbouwen? Welke technologische innovaties zijn hiervoor nodig?

Arun Swamipersaud heeft meer dan 20 jaar ervaring in de consultancy en projectmanagement. Hij is partner van Nexteconomy.nu en docent aan The Hague Executive Campus. In zijn werk is betrokken (geweest) bij diverse gebiedsontwikkeling vraagstukken, waaronder een aantal in Amsterdam Zuidoost. Arun is geboren in Suriname en heeft een lange tijd in het land gewerkt. Hij heeft een passie ontwikkeld voor de diverse eetculturen in het land die samensmelten in de welbekende gerechten. Deze passie verwerkte hij in een kinderwereld kookboek en een kookboek over de avontuurlijke Surinaamse keuken.

Sigrid Wertheim-Heck is lector Voedsel en Gezond leven bij Aeres Hogeschool Almere en senior fellow Environmental Policy bij Wageningen University & Research. Ze is gepromoveerd in consumptie-sociologie en heeft ruim twintig jaar internationale ervaring in marketing en business development in de agro-foodsector. Haar interesse in wereldwijde stedelijke voedselzekerheid bepaalt haar onderzoek naar de relatie tussen stedelijke ontwikkeling, voedselvoorziening en duurzame en gezonde voedselconsumptiepatronen.

Marcella Oviedo Nunez werkt sinds december 2019 voor de gemeente Amsterdam als gebiedsmanager in stadsdeel Zuidoost. Ze is zelfstandig ondernemer met expertise in het sociale domein. Voor het project Culinair Erfgoed in Zuidoost maakt ze de inventarisatie voor organisaties, inwoners en andere partijen die betrokken kunnen en willen worden bij het project.

Kenny Zschüschen is ruim 8 jaar directeur van Venzo, het verbindingsplatform in Amsterdam Zuidoost waar vraag en aanbod van maatschappelijke inzet bij elkaar komen. Venzo brengt personen en organisaties bij elkaar die willen bouwen aan een betere samenleving.

Ard van de Kreeke werd tien jaar geleden biologische boer. Daarvoor was hij eigenaar van allerlei bedrijven gericht op duurzaamheid, maar aangezien hij een boerderij als woonhuis had gekocht besloot hij boer te worden. Sinds 2019 is hij eigenaar van GrowX vertical farming, een bedrijf dat microgroenten verbouwt en levert aan Amsterdamse toprestaurants.

Alexander Laarman is business developer. Hij verbindt onderzoeksprojecten met zakelijke kansen. Deze rol vervult hij onder andere voor AMS Institute. Alexander verkent het potentieel van duurzame en groene oplossingen – ontwikkeld door Wageningen University & Research – voor grootstedelijke uitdagingen.

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
ProgrammareeksDe Hongerige Stad

Voedsel heeft een grote maatschappelijke waarde. Deze programmareeks geeft een nieuwe kijk op de rol van ons voedsel en op de stedelijke ontwikkeling en werkgelegenheid. Voedsel speelt een prominente rol in de wijze waarop steden hun toekomst plannen. Ook de gemeente Amsterdam heeft een voedselvisie waarin wordt beschreven hoe voedsel gerelateerd is aan gezondheid, sociale participatie, duurzaamheid, economie en educatie. Welke nieuwe verbindingen kan ons voedsel maken in de stad?