Gezichtsherkenning voor het ontgrendelen van je telefoon, om makkelijk bij evenementen naar binnen te gaan of voor ordehandhaving. Het lijkt aantrekkelijke technologie omdat het ons leven makkelijker gaat maken, maar wat zijn de schaduwkanten van deze technologie? Mag de overheid gezichtsherkenning zomaar inzetten? Zijn er technologische oplossingen om de privacy te beschermen en datahonger tegen te gaan en hoe beschermen we onze open samenleving? Na een vraag van de landelijke politie heeft TNO dit onderzocht. We bespreken de vraag, het onderzoek en hoe hiermee om te gaan.

Dit programma is een herhaling van de Open Dialoog Meetup over Gezichtsherkenning van 10 mei 13.00 uur. Helaas is interactie niet meer mogelijk.

Het gesprek begint met de vraag innovatiemanager van de nationale Politie Mark Wiebes over hoe en of we deze technologie kunnen toepassen. Daarna vertellen TNO onderzoekers Jeroen van Rest en Thomas Attema over hun onderzoek en het gebruik van cryptografie om de privacy bij gezichtsherkenning te garanderen.

Daarna bespreken we met techniek-filosoof Martijntje Smits en de overige sprekers de wenselijkheid van deze technologie en de resultaten van het TNO onderzoek.

DossierTech for Society
Slim
Dit programma is ontwikkeld door
Servaz van Berkum
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.