Veiligheid is vaak een knelpunt binnen complexe sociale vraagstukken. De antwoorden komen meestal vanuit bestaande structuren en protocollen. Ontwerpers kunnen met nieuwe concepten en prototypes ruimte creëren voor een andere aanpak binnen het bestaande, statische systeem. Binnenkort start een langlopende samenwerking met ontwerpstudio’s, die zich richt op preventie van ondermijning op wijkniveau. Hoe kunnen we de weerbaarheid van bewoners in kwetsbare wijken vergroten? Speciale aandacht wordt besteed aan jongeren die dreigen verleid te worden door het snelle geld in de criminaliteit. Hoe kunnen we deze jongeren het inzicht en de handvatten bieden om een ander pad te kiezen?

Dit programma kun je weer fysiek bezoeken in onze zaal. Gebruik de reserveerknop om je plekje veilig te stellen. Wij werken met de CoronaCheck-app voor toegang.
We zitten aan tafel met Dries van Wagenberg (curator Embassy of Safety), onderzoeker Albert Kingma van TU Delft, Irene Droogleever Fortuyn (Ketter&Co) die met Collectie Veenhuizen allerlei ontwerpen en diensten realiseert voor Penitentiaire Inrichting Veenhuizen en Malique Mohamud; vernieuwer in de Rotterdamse cultuursector, maar ook schrijver, programmamaker, presentator, hiphopdocent en artistiek leider van het platform Concrete Blossom.
Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksWorld Design Embassies

In de afgelopen maanden is er samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade gewerkt aan de visie ‘De kunst van richting te veranderen’, geïnspireerd op zijn essay. Deze visie haakt in op verschillende thema’s die door de pandemie actueler zijn dan ooit. Het besef van kwetsbaarheid en de angst voor verandering, maar ook de kansen die in elke catastrofe verborgen liggen. Overheid, burgers, bedrijven en de wetenschap- iedereen wil het anders, iedereen zoekt naar een eigen rol. Wat nog ontbreekt, is een samenhangend verhaal. Laten we dat ‘wat er moet gebeuren’ combineren met ‘wat we willen dat er gebeurt’. Hoe willen we dat onze leefomgeving eruit ziet en hoe willen we samenleven? Om van richting te kunnen veranderen, is verbeelding nodig, een creatief proces om zaken te veranderen. Ontwerpers kunnen dat: zij bedenken hoe het anders kan en creëren die samenhang. In deze 8-delige reeks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies (Rethinking Plastic, Circular & Biobased Building, Water, Health, Mobility, Food en Safety) de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.