Hoe ziet verantwoorde AI eruit, die menselijke vermogens en vaardigheden vergroot en de samenleving ten goede komt? Het Responsible AI Lab van het Centre of Expertise Applied AI (HvA) bestudeert de technologie van AI en gaat de dialoog daarover aan. Het lab maakt Artificiële Intelligentie toegankelijk voor iedereen: inclusief en divers. Specifiek staan de publieke sector en de creatieve industrie centraal. Het lab focust zich voornamelijk op de bredere vraag hoe we zinvolle en bruikbare AI-applicaties kunnen ontwerpen.

KATRIEN DE WITTE

Katrien de Witte is programmamanager van het CoE AAI. Zij vormt samen met Nanda de directie van het CoE en is onder meer verantwoordelijk voor de strategie, organisatieontwikkeling en de partnerships. Ze studeerde Fysische Geografie aan de Universiteit van Utrecht. Zij heeft gewerkt in verschillende rollen op het gebied van mobiliteit en klimaatverandering bij de rijksoverheid en ad- viesbureau Ecofys. Sinds 2011 werkt Katrien bij de Hogeschool van Amsterdam en heeft daar onder andere als programmamanager bij de faculteit Techniek het CoE Urban Technology opgebouwd.

 

PASCAL WIGGERS

Pascal is hoofddocent Responsible IT. Van 2006 tot 2012 was hij universitair docent aan de Technische Universiteit Delft, waar hij, samen met zijn promo- vendi, onderzoek deed naar machine learning, automatische herkenning van spraak, taal en emotie, en de ontwikkeling van intuïtieve interfaces waarmee mensen hun eigen voorkeuren en waarden kunnen bepalen.

MARLEEN STIKKER

Marleen Stikker is internetpionier, oprichter en directeur van onderzoeksinstelling Waag en stond aan de wieg van de Digitale Stad, PICNIC en We Make the City. Zij was intensief betrokken bij het veelvuldig bekroonde FairPhone en de Amsterdam iCapital bid en was in 2018 te gast in een veelgeprezen aflevering van Zomergasten. Maar bovenal is zij een alom gevierd voorvechter van open, eerlijke en inclusieve technologie. Sinds januari van dit jaar is Marleen benoemt tot Professor of Practice bij de Hogeschool van Amsterdam.

Dit programma gaat over
In samenwerking met