Online filteren we massaal onze selfies om er beter uit te zien, maar ook het inspuiten van ‘echte’ lippen en billen neemt een grote vlucht. Mooi zijn is nog nooit zo belangrijk geweest, want beauty pays! Wie voldoet aan het dominante schoonheidsideaal heeft veel voordelel. Niet alleen op de relatiemarkt maar ook bij het vinden van een baan, een huis en een netwerk. Maar wie bepaalt wat mooi is? En hoe word je mooi volgens de geldende norm? VPRO Tegenlicht onderzoekt het schoonheidsideaal van de toekomst.

Helaas heeft Pete Wu moeten afzeggen ivm ziekte. In zijn plaats is Hui-Hui Pan aanwezig.

Wat gaan we doen?

We starten het programma in gesprek met de maker van de Tegenlicht documentaire Perfect me:

  • Bregtje van der Haak is documentairemaker en journalist. Sinds 1998 regisseert zij documentaires en transmedia producties over de veranderende wereld. Eerder maakte zij voor Tegenlicht afleveringen zoals Future fashion en Hoe echt is echt.

Daarna duiken we in de rol en betekenis die het huidig schoonheidsideaal speelt in de samenleving. Wat doet het met iemands identiteit en eigenwaarde? En is het nodig om het dominante schoonheidsideaal te bevechten? Dat doen we met:

  • Sylvia Holla is senior onderzoeker bij Atria. Ze promoveerde met een onderzoek naar de productie van schoonheidsstandaarden in de Nederlandse, Franse en Poolse mode-industrie. Zij heeft veel kennis van Westerse schoonheidsidealen en het belang van schoonheid in hedendaagse samenlevingen, voor zowel mannen als vrouwen.
  • Yeliz Çiçek is de nieuwe hoofdredacteur van Linda.meiden. Eerder was zij adjunct-hoofdredacteur bij Glamour, en eerder werkte zij als journalist voor Vogue en Marie Claire. Ze heeft diverse bedrijven geadviseerd over diversiteits- en inclusiviteitsvraagstukken.
  • Hui-Hui Pan is de oprichter van Pan Asian Collective (PAC). PAC verbindt en inspireert mensen met Aziatische wortels om meer zichtbaarheid en representatie te creëren binnen kunst, cultuur en media. Ze spreekt zich actief uit tegen Aziatisch racisme en is een drijvende kracht achter verschillende soorten samenwerking binnen de Aziatische gemeenschappen.
  • Jani van Loghem is cosmetisch arts KNMG en medisch directeur van Falck clinic in Amsterdam. Ook is hij vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en voorzitter van de Complicatie Registratie Commissie. Hij is gespecialiseerd in behandelingstechnieken met verjongende effecten zoals injectables, lasers en chemische peelings.

De Tegenlicht documentaire ‘Perfect me‘ wordt uitgezonden op zo 17 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.