In de essaybundel ‘Paradijs van imperfectie’ koppelt Violette Schönberger haar persoonlijke ervaringen uit het dagelijks leven in de stad aan haar professionele perspectief van ruimtelijk ontwerp. Het boek biedt een brede blik op architectuur in relatie tot actuele maatschappelijke thema’s, zoals de woonopgave, de inrichting van de publieke ruimte en de toekomst van de stad. In ‘Paradijs van imperfectie’ klinkt een nieuw architectuur-kritisch geluid over de ruimtelijk-stedelijke inrichting van Nederland. Tijdens deze avond gaan we in gesprek over drie verschillende essays die deel uit maken van de essaybundel ‘Paradijs van imperfectie’.

Over de Sprekers

Violette Schönberger is architect en stedenbouwkundige. Na haar studie aan de TUDelft werkte ze gedurende vijftien jaar als ontwerper voor verschillende architectenbureaus en voor de gemeente Rotterdam. Momenteel vormt ze samen met Tim Peeters FALSEWORK, een kritisch en oplossingsgericht ontwerpbureau met een brede blik op architectuur en stedenbouw. Violette gaf gedurende zes jaar les aan de KULeuven en is regelmatig gastdocent aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Ze schrijft columns over architectuur en stedenbouw op haar eigen platform www.fromscratch.work en voor Architectenweb en andere vakmedia. Ook was ze in 2022 gedurende enkele weken gastcolumnist voor de digitale Volkskrant. In 2019 won haar essay ‘Paradijs van imperfectie’ de Geert Bekaertprijs voor de architectuurkritiek.

Sanne van Manen is senior associate/architect bij MVDRV. Daarnaast is zij een van de initiatiefnemers van het Platform Woonopgave. Platform Woonopgave is een groeiende alliantie van ontwerpers en andere experts uit verschillende organisaties die willen samenwerken aan een bewoonbaar Nederland. Sanne is ook bekend van het Stadslab Hoogkwartier waar ze samen met Marco Stout initiatieven ontwikkelt om de wijk toekomstbestendig te maken.

Jolijn Valk is een maatschappelijk en inhoudelijk gedreven architect, onderzoeker, docent en activist voor een sterke en geëmancipeerde architectuur- en ontwerpcultuur. Ze werkt vanuit een strijdvaardig geloof dat architectuur en schoonheid (in al haar dimensies, dus ook het morele, rechtvaardige en deugdzame) van grote betekenis is voor de samenleving. Ze houdt zich bezig met een breed spectrum aan complexe opgaves, waarbij ze voortdurend op zoek is architectuur, landschapsontwerp en stedenbouw te positioneren in de maatschappij en hoe ruimtelijke interventies doorklinken in de samenleving.

Jolijn is opgeleid aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, en is mede oprichter en architect-directeur van Urban Echoes en werkt als programmaleider Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Van 2021-2023 was zij voorzitter van de BNA. Daarnaast heeft ze als architect-lid zitting genomen in welstandcommissies van Almere en Amersfoort, nam ze deel aan verschillende architectuurjury’s en is ze gastdocent, (praktijk)examinator en afstudeermentor bij verschillende Nederlandse architectuurscholen en -academies.

Pieter Hoexum studeerde aan de kunstacademie AKI in Enschede en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel in Amsterdam en is sinds 2002 freelance publicist. Hij schrijft onder andere voor Filosofie Magazine, De Groene Amsterdammer, dagblad Trouw en voor de website Archined.nl. In 2001 won hij de Jan Hanlo Essayprijs Klein, in 2003 verscheen van hem het boek ‘Gedenk te sterven. De dood en de filosofen’. Bij uitgeverij AtlasContact verscheen in 2015 zijn boek ‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis’, en in 2019 “Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse”. Zijn nieuwe boek zal in 2024 verschijnen bij uitgever Noordboek, onder de titel “Kleine filosofie van het ommetje. Een verkenning van de buurt”. Hij schrijft over filosofie, vooral in relatie tot architectuur, stedenbouw en wonen.

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator