Welk boek heeft het afgelopen jaar bijgedragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen? En heeft literaire kwaliteit en/of impact op de maatschappij gehad? De Opzij Literatuurprijs is al jaren een begrip en daarom is ze terug van weggeweest. Na onder meer Roxane van Iperen (2019), Etchica Voorn (2018) en Niña Weijers (2015) is de vraag wie dit jaar de prijs in handen krijgt. Samen met de vierkoppige jury, bestaande uit Anja Meulenbelt, Tessel ten Zweege, Liang de Beer en Nadia Benaissa, is de shortlist tot stand gekomen. Zij bepalen wie de juryprijs wint op 9 oktober. De stem van de lezer telt ook in de vorm van een extra publieksprijs. Tot en met 6 oktober kun je hier stemmen op jouw favoriete boek. En vergeet zeker niet om maandag 9 oktober naar de uitreiking te komen!

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Samen met de vierkoppige jury, bestaande uit Anja Meulenbelt, Tessel ten Zweege, Liang de Beer en Nadia Benaissa, is de shortlist tot stand gekomen. Zij bepalen wie de juryprijs wint op 9 oktober. De stem van de lezer telt ook in de vorm van een extra publieksprijs. Tot en met 6 oktober kun je hier stemmen op jouw favoriete boek.

Dit is de shortlist voor de Opzij Literatuurprijs 2023

  • Esmee Schenck de Jong – Omdat mijn lichaam het wil
  • Aya Sabi – Half leven
  • Maral Noshad Sharifi – Citroeninkt
  • Suzanna Jansen – De omwenteling
  • Hanan Faour – Schervenstad
  • Mischa Blok – Mama Lee
  • Marion Bloem – Meisjes uit het dorp
  • Hassnae Bouazza – Een koffer vol citroenen
  • Tatjana Almuli – Ik zal je nooit meer
  • Alejandra Ortiz – De waarheid zal me bevrijden

Over de sprekers

Marleen Hogendoorn is hoofdredacteur van Opzij en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit van Leiden als journalist, bladenmaker, eindredacteur en host.

Noémi Prent is hoofdredacteur van Opzij, freelance journalist voor verschillende media en werkte ook voor vrouwenrechtenorganisaties zoals Atria, ActionAid Nederland en UN Women Nederland.

Anja Meulenbelt is feminist, activiste, politica en schrijfster van verschillende boeken. Haar laatste boek is getiteld: Alle moeders werken al. Ze is jurylid voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

Tessel ten Zweege, is auteur van Dat Zou Jij Nooit Toelaten en Femicide: Tot de dood ons scheidt’ en presenteert de webserie Tessel in Cyberspace over online activisme en identiteitspolitiek voor Omroep HUMAN. Ze is jurylid voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

Liang de Beer is schrijver. Ze werkt voor Uitgeverij Chaos aan haar eerste roman. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor de Chinees-Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven. Ze is jurylid voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

Nadia Benaissa. Zij is mensenrechtenjurist en -activist. Ze zet zich onder andere in voor het recht op privacy en de bescherming van mensenrechten bij de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie. In 2020 debuteerde ze met het boek ‘Liefdeswetten’. Ze is jurylid voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

Etchica Voorn won in juni 2018 de Opzij literatuurprijs voor haar autobiografie Dubbelbloed. Ze schreef columns voor Opzij en essays en recensies voor onder andere NRC. Ze is ook werkzaam als docent burgerschap bij ROC Flevoland Almere als zij-instromer.

Dit programma is ontwikkeld door
Partners
De moderator van dit programma is
Julia Muller
Cultural Programmaker and Researcher
Mediapartner