Wat is jouw verhaal? Vertel het op onze maandelijkse verhalenavond of leun achterover en laat je meeslepen door de verhalen van anderen. Deze avond is voor jou als je nieuwsgierig bent naar andermans verhalen, als je de kunst van het vertellen wilt leren, of als je staat te popelen om zelf je verhaal te delen.

Tijdens deze speciale editie van Verhalen uit Nieuw-West presenteren OORZAKEN en New Metropolis Nieuw-West een bijzonder programma rondom audiomakers Naomi Steijger en Mina Etemad. Samen luisteren we naar hun audiodocumentaires Volwassenen Lachen Niet (NTR) en 99 Dromen (Frascati). Na afloop gaan ze in gesprek met het publiek.

Met in dit programma
Naomi Steijger
Audio/Podcastmaker
Tjitske Mussche
Programmamaker en presentator
Mina Etemad
Journalist en podcastmaker

Over Naomi Steijger:

Om iets meer grip te krijgen op de nachtelijke, verborgen wereld van dromen trok regisseur Naomi Steijger in haar nieuwste project 99 dromen met een dromenvanger als een stadsnomade door de straten van Amsterdam Nieuw-West. Ze verzamelde de dromen van de wijkbewoners in de vorm van ‘audiofluisteringen’ achter QR-codes op stoeptegels in de wijk. Een droom is zoiets dat vervliegt, dat verdwijnt: als de dag al lang en breed begonnen is zijn we de dromen van de nacht meestal al verloren, terwijl ze ons misschien wel iets belangrijks willen toefluisteren. Maker Naomi Steijger trok met haar eigen dromenvanger door de stad, de dromenvanger is een klein nachtblauw karretje, waarmee ze op zoek ging naar één-op-één-ontmoetingen met stadsbewoners. In de dromenvanger vertelden zij haar over een droom die hen is bijgebleven. De dromen worden nu teruggebracht in de wijk door ze in steen te beitelen. Via QR-codes op stoeptegels beluister je de dromen als kleine ‘audiofluisteringen’. Zo zullen de dromen niet meer vervliegen. Een wandeling brengt zo de verschillende stemmen en dromen aan het daglicht. Leg ook jij je oor te luister in het weefsel van de stad?

Over Mina Etemad:

Op 21 september 1993, twee dagen na haar zesde verjaardag, kwam Mina Etemad vanuit Iran aan in Nederland. Hoewel ze zich niets van die vlucht herinnert, staat die dag symbool voor een breuk tussen twee werelden: het ene moment had ze een redelijk geborgen leven in Iran, het andere moment was ze een asielzoeker in een guur land waar ze de taal niet sprak.

Die dag van aankomst is voor Mina elk jaar opnieuw ongemerkt voorbijgegaan, maar op een gegeven moment begon ze zich af te vragen: wat als ik stilsta bij deze dag, zoals ik ook bij jubilea of sterfdagen doe? Zou het een dag zijn om te vieren of te herdenken? In de audiodocumentaire ‘Volwassenen Lachen Niet’ volg je Mina in haar zoektocht en hoor je welk ritueel zij verzonnen heeft en uitvoert met haar familie op haar dag van aankomst.

Over Tjitske Mussche:

Tjitske Mussche is artistiek leider van Oorzaken, een platform voor verhalende audio en podcasts. Ze organiseert o.a. de Oorzaken Podcast Academy en Oorzaken Festival.

Over OORZAKEN:

OORZAKEN brengt de mooiste podcasts en audioverhalen naar een breed publiek van podcastfans, theaterliefhebbers en literatuur- en spoken word fanaten. Met o.a. het Oorzaken Internationaal Podcast Festival, de Oorzaken Podcast Academy en de Korte Golf Podcast Wedstrijd. Ook lanceren we vanavond de Oorzaken Podcast Academy Nieuw-West, waar jonge makers uit de buurt podcastverhalen leren maken.www.oorzaken.org

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuurparticipatie en Stadsdeel Nieuw-West.

Partners
De moderator van dit programma is
Dija Kabba
Moderator en podcastmaker
ProgrammareeksVerhalen uit Nieuw-West

Wat is jouw verhaal? Vertel het op onze maandelijkse verhalenavond of leun achterover en laat je meeslepen door de verhalen van anderen! Deze avond is voor jou als je nieuwsgierig bent naar andermans verhalen, als je de kunst van het vertellen wilt leren, of als je staat te popelen om zelf je verhaal te delen.