Oorlog in Europa. 2022 wordt al in één adem genoemd met 1914, 1939, 1989 en 2001, als keerpunt in de geschiedenis. Een voormalige comedy-acteur, de Oekraïense president Zelensky, wordt opeens door menigeen gezien als de morele leider van dit continent. President Poetin heeft in het Westen de slag om de beeldvorming verloren, maar niet in zijn eigen Rusland. Of is dat een kwestie van tijd? De gevolgen van de oorlog in Oekraïne strekken zich uit tot alle werelddelen, zo stijgen overal de prijzen voor voedsel en energie. De effecten van de oorlog kruisen ook andere mondiale ontwikkelingen. Denk aan dekolonisatie en de weerzin tegen het Westen, waardoor Poetin wereldwijd nog op behoorlijk wat steun kan rekenen. Of de toenemende invloed van sociale media, waardoor elke ontvanger zijn eigen afzenders kan kiezen en desinformatie welig tiert.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Op deze avond zult u welkom worden geheten door NRC-hoofdredacteur René Moerland, zelf oud-correspondent (Frankrijk en Brussel) en presentator Michel Kerres (oud-correspondent Duitsland).

Daarna volgen een panelgesprek met enkele correspondenten onder leiding van opinieredacteur Lotfi El Hamidi over dekolonisatie en een voordracht van Steven Derrix (oud-correspondent Rusland) over het onverwachtse en opmerkelijke leiderschap de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Vervolgens neemt de chef van de buitenlandredactie Marloes de Koning (ook oud-correspondent Zuidoost-Europa en Turkije) u mee naar de informatie-oorlog achter demainstream media. In gesprek met enkele correspondenten ontdekt u welke lokale opiniemakers, invloedrijke beeldvormers en alternatieve mediakanalen u zou willen leren kennen.

Op het programma staat ook een interview door Floor Boon (oud-correspondent Latijns-Amerika) met correspondent Eva Cukier over journalistiek bedrijven onder Russische censuur en de keuze om verslag te blijven doen vanuit Moskou.

Onder leiding van Leonie van Nierop (oud-correspondent Israël en Palestina) vertellen correspondenten over de impact van de stijgende kosten voor het levensonderhoud op het dagelijks leven en peilen zij of dit grond is voor protest zoals we dat zagen tijdens de Arabische Lente.

Tot slot is er natuurlijk alle gelegenheid tot het stellen van vragen en voor een praatje met de correspondenten aan de bar.