De stadsranden zijn weer in de picture. In deze reeks onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen die onder druk staan door de almaar verdichtende stad. In de derde grensverkenning richten we ons op de natuur. Hoe meer je naar de stadsrand trekt, hoe meer groen je er (meestal) vindt. De stedeling maakt hier vaak dankbaar gebruik van, komt er tot rust en laadt hier op. Hoe kunnen we het groen meer de stad in trekken en zo ook de grens ‘verzachten’? We belichten de rol die microbiologie, biomimicry en mini-habitats kunnen spelen en we besteden aandacht aan biosferen waarin mens, dier en plant samenleven.

Mathias Lehner
Mathias Lehner, architect en research director van Next City verzamelde samen met Maike van Stiphout succesvolle ontwerpvoorbeelden van natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelen zij nieuwe oplossingen, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten.

Lydia Fraaije
Architect Lydia Fraaije maakt genetische architectuur. Door het nauwkeurig bestuderen van de natuur wordt het mogelijk alles in balans en binnen een ecosysteem te ontwerpen. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten past in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving. Zo kan architectuur functioneren als organisme.

Edwin Gardner
Edwin Gardner specialiseert zich als een van de oprichters van Monnik in technologische ontwikkelingen en de manier waarop deze de maatschappij beïnvloeden, van ruimtelijke inrichting tot social engineering. Voor Grensverkenningen 3 richt hij zich op De Donkere Stad, waar mens, dier en natuur samen kunnen leven.

Maike van Stiphout
Maike van Stiphout verzameld met haar onderzoeksplatform nextcity succesvolle ontwerpvoorbeelden van natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelt zij nieuwe oplossingen, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten. Deze zijn gebundeld in de publicatie ‘First guide to nature inclusive design’.

Bekijk hier het gehele programma op de website van ARCAM

Lees hier meer over Het Stadsranden-lab van BNA

Onderzoeksteams

Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam gaan onderzoeken! Deze vijf teams onderzoeken op initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek hoe we rood (stad) en groen (landschap, scheggen) minder kunnen laten botsen. Samen met de teams willen we nieuwe manieren vinden om ‘rood en groen’ tot een aantrekkelijk stuk stad te integreren, wat in de praktijk vaak verfrommelde gebieden blijken.

De teams gaan tot aan de zomer van 2020 aan de slag met de Amsterdamse stadsrand die in dit onderzoek als voorbeeld dient voor alle steden met een hoge verstedelijkingsdruk.

Stadsrand Amstelscheg – Amstelkwartier:
Marjan van Herpen en Claudia Temperilli, Clubhaus Architecten i.o.; Machiel Spaan, M3H; Robert Koerts, ROC Amsterdam; Remco Rolvink en Berrie van Elderen, bureau VE-R.

Stadsrand Amsterdamse Bosscheg – Zuidas:
Misja van Veen, Dana Behrman, Maria Zafeiriadou en Cadgas Delen, Van Berkel en Bos UNStudio; Maarten Ouboter, Waternet; Christopher Hendrik en John de Vries, Rademacher / De Vries; Peppie Wiersma, LUDWIG.

Stadsrand Diemerscheg – Amsterdam Zuidoost:
Jannie Vinke, ANA architecten; Gert Jan Wisse en Simona Serafino, Bureau B+B; Walter Dresscher, De Natuurlijke Stad; Lars Mosman, DubbelL buurtontwikkelaars; Esther Vlaswinkel, SVP.

Stadsrand Scheg van West – Geuzenveld:
Ahmed Oueld Hadj, Dutch Architect BV; Ahmed Baadoud, voormalig Stadsdeelvoorzitter; Wouter Pocornie, 26H.

Stadsrand Waterlandscheg – Buikslotermeer:
Harvey Otten, Harvey Otten Architectuur; Saline Verhoeven, Landschap Noord Holland; Bas Kok, Olivia media; Joost Vorstenbosch, XOOMlab.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam