Deze Museumnacht openen we de solo-expositie van fotograaf Karin van de Wiel, die woont en werkt in Nieuw-West. Met Karin en andere kunstenaars uit Nieuw-West gaan we in gesprek. Hoe kijken zij naar hun stadsdeel en zien ze de veranderingen? Wat inspireert hen? En klopt de beeldvorming rondom Nieuw-West eigenlijk wel?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Met nieuwe inzichten en creatieve ideeën in het hoofd, gaan we de avond verder in met o.a. muziek van Osdorp Tapes en mag je je eigen muzikale verhaal delen tijdens het Nieuw-West Karaoke Songfestival. Daarnaast kan je creatief aan de slag tijdens de do-it-yourself Nieuw Nieuw-West Zine Making workshop. Kom langs en laat je verrassen door een nieuwe visie op Nieuw-West!

> 19.00 – Opening ruimte, met expositie Karin van de Wiel met o.a. muziek van Osdorp Tapes

> 20.00 – 21.00 – Talkshow waarin makers uit Nieuw-West met hun eigen werk en verhalen reageren op de nieuwe expositie van Karin van de Wiel. Hoe is het om in Nieuw-West kunst te maken? Met onder andere lokale makers Fouad Lakbir, Perrine Philomeen en Karima Aissaoui.

> 21.00 – 00.00 – Nieuw Nieuw-West Zine Making workshop. Met Kenneth Geurts gaan we in 1 nacht een zine maken over Nieuw-West

> 21.00 – 22.00 – Muziek van Osdorp Tapes

> 22.00 – 00.00 – Amsterdam Nieuw-West Karaoke Songfestival met Jochen Riester. Geef je hier op: https://forms.gle/fRysEHvkj6nN5UrG7


 

Foto Expositie Rondje Sloterplas van Karin van de Wiel

Fotograaf Karin van de Wiel woont en werkt in Nieuw-West. Sinds 2017 brengt ze het veranderende stadsdeel in beeld: “Hoe meer ik wandel, hoe beter ik de wijk leer kennen. Op bepaalde plekken heb ik nu herinneringen en associaties; terwijl nieuwe plaatsen, nieuwe gedachten en mogelijkheden bieden.”

In de expositie presenteert Karin twee fotografie projecten: Rondje Sloterplas (2021) en Waar de stad de rand raakt (2020 – heden).

In het project Rondje Sloterplas staan de Sloterplas en de mensen die deze iconische plek bezoeken centraal. Ooit gegraven om zand te winnen voor de bouw van woningen, is het nu een populaire recreatieplek voor bewoners. Zowel het landschap als de mensen die hier verblijven, zijn gevormd door hun geschiedenis en hun plaats in het hier en nu. Hoe is het er vandaag aan dit water, dat een rijke geschiedenis en een minstens zo controversiële toekomst heeft?

In Waar de stad de rand raakt worden de grenzen van Nieuw-West opgezocht. Nu verstoken van menselijke aanwezigheid, zijn dit plekken die voortkomen uit een utopische visie. Zo was de Osdorperpolder ooit bedoeld als centrum voor tuinbouw, waar stadsbewoners verse groenten konden kopen. Nu is het een gebied met grote autosloperijen en vervallen kassen die dienstdoen als caravanstalling.

Beide projecten verkennen grenzen, identiteit, verlangen en geschiedenis. Het is een kroniek, en tegelijkertijd ook fictie. Er is namelijk niet één waarheid; iedereen heeft zijn eigen perspectief, historie en beleving.

ProgrammareeksNieuw-West in Beeld

Onder de noemer Nieuw-West in Beeld denken we na over de beeldvorming van dit Amsterdamse stadsdeel én gaan we er zelf actief mee aan de slag. Er bestaan veel beelden over Nieuw-West, positief en negatief. Het is dan ook een buurt met vele gezichten. We zien ook dat de stad constant aan het veranderen is. Wij vinden het belangrijk om hier bewust bij stil te staan en na te denken over hoe we dit stadsdeel vastleggen.