We brengen er graag onze vakantie door, vertoeven er in onze vrije tijd en genieten ervan om er te wonen; historische, gezellige en charmante steden. Nieuwbouwwoningen worden echter vaak in een moderne stijl gebouwd, wat bij het publiek weerstand oproept, in tegenstelling tot bij de architecten die ze ontwerpen. Maar er bestaat een middenweg: historiserend bouwen. Deze bouwstijl grijpt terug naar het verleden, zonder in te leveren op hedendaags comfort. Historiserend bouwen legt de nadruk op leefbaarheid, lokale identiteit en duurzaamheid. Maar wanneer vinden we een gebouw eigenlijk mooi? Wat kunnen we leren van historische bouwstijlen? En waarom is er zo’n grote discrepantie tussen wat architecten bouwen en wat het publiek mooi vindt? Om antwoorden te vinden op deze vragen, gaan we tijdens dit programma in gesprek met dichters, een filosoof, schoonheidsactivist en architect.

Over de sprekers

Mieke Bosse is oprichter en architect bij SCALA Architecten uit Den Haag. Samen met haar man, Peter Drijver, begon ze dit architectenbureau in 1989, dat zich voornamelijk specialiseert in historiserende bouw. Daarnaast is Mieke Bosse voorzitter van INTBAU (The International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism). Dit is een actief netwerk, met 36 vestigingen over de hele wereld, bestaande uit individuen en instellingen die zich inzetten voor het creëren van humane en harmonieuze gebouwen en plekken die de lokale traditie respecteren. Ook is Mieke Lid van het wetenschappelijk comité van the Journal of Traditional Building Architecture and Urbanism. Met al deze ervaring neemt Mieke Bosse als veelzijdige spreekster deel aan het programma.

Ruben Hanssen is oprichter van The Aesthetic City, een contentplatform met een duidelijke missie: onze gebouwde omgeving mooier, leefbaarder en duurzamer helpen maken door kennis over stedenbouw en architectuur te verspreiden. Met een Youtube kanaal met meer dan 120 duizend abonnees, een podcast en vele andere mediakanalen wil Ruben impact maken doormiddel van content. Ook maakt Ruben deel uit van Architectuur Omslag, een Nederlandse vertakking van de wereldwijde beweging genaamd Architecture Uprising. Het doel van Architectuur Omslag is om ook in Nederland een ‘omslag’ te bereiken in hoe er gedacht wordt over architectuur en het ontwerp van de bebouwde omgeving. Met alle passie die hij heeft over het onderwerp, draagt Ruben bij aan het gesprek tijdens dit programma.

Selby van Holthe is werkzaam als adviseur schoonheid en participatie bij woningcorporatie Talis. Hier onderzoekt ze wat ‘schoonheid’ voor de organisatie betekent als beleidspunt. Daarnaast promoveerde ze aan de Radboud Universiteit op de esthetica van filosoof Friedrich Hölderlin. Tijdens dit programma zal Selby de verschillenden perspectieven van schoonheid delen in filosofische zin.

FFÛH is een literair collectief uit Den Haag, onder andere opgericht door Frank van den Boom en Fester Vogels. Frank van de Boom is afgestudeerd Griekse en Latijnse talen en cultuur aan de Universiteit Leiden. Op dit moment volgt hij de master literatuurwetenschappen en klassieke & oude beschavingen. Fester Vogels is een kunstenaar en schrijver van de poëtische proza Tijgerbalsem in je ogen. Het collectief FFÛH staat op het punt om een dichtbundel uit te brengen. Tijdens deze avond komen Frank en Fester een eigen gedicht voordragen, speciaal geschreven voor deze gelegenheid.

De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.