In de Metaverse, de opvolger van internet, leven en werken we binnenkort in een digitaal land. Het lijkt iets voor nerds, maar we zitten er zonder het door te hebben misschien al middenin. We ontmoeten onze partner via een algoritme, kopen onze nieuwe spullen online en lezen een e-version van een boek. Menselijke ongemak is niet meer nodig. Alles is binnen handbereik. Ondertussen worden al onze bewegingen in de cloud opgeslagen. Zal ons leven zich in de toekomst helemaal digitaal gaan afspelen? En wat betekent dat voor onze vrijheid en ons mens-zijn?

Let op: Als de fysieke plekken allemaal gereserveerd zijn, meld je dan aan voor de livestream.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De Tegenlicht aflevering Metaleven is op maandag 7 februari om 20.20 te zien op NPO2.

Het programma

De grens tussen het online en offline-leven lijkt steeds meer vervaagd. In hoeverre zijn wij al opgeslokt in de Metaverse? Over het maakproces van de aflevering en de huidige staat van de digitalisering van de samenleving gaan we in gesprek met:

Hoe is het om te leven in de Metaverse? Wat voor invloed heeft deze digitalisering op ons mens-zijn? Is het nog mogelijk om analoog te leven? Hierover gaan we in gesprek met de volgende sprekers:

In een overwegend digitale wereld moeten we ook kijken naar onze digitale identiteit. Wat betekent deze digitalisering voor de samenleving van de toekomst? Zijn we hier wel op voorbereid? Dit onderzoeken we samen met:

  • Bart Jacobs is hoogleraar Security, Privacy en Identiteit aan de Radboud Universiteit. Hij kijkt kritisch naar de regelgeving en infrastructuren rondom onze digitale identiteit en is onder meer bekend van zijn werk aan de OV-chipkaart en privacy-vriendelijk identiteitsplatform IRMA.
  • Hind Dekker-Abdulaziz is Tweede Kamerlid voor D66 met een expertise in Digitale overheid, Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, Binnenlandse Zaken (excl democratische vernieuwing & constitutionele zaken) en Identiteitsbewijzen & Basisregistratie personen. Hiervoor was ze gemeenteraadslid in Utrecht.
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.