Jim Jansen en Peter de Brock – die beiden de mavo deden – schreven het boek ‘Mavoklanten’ waarin succesvolle Nederlanders terugblikken op hun mavo-tijd. Daarnaast duiden de allerbeste wetenschappers wat er precies in deze levensfase allemaal gebeurt. Tijdens deze interactieve boekpresentatie kijkt toptafeltennister Bettine Vriesekoop terug naar deze periode waarin de sport al veel belangrijker was dan school. NOS-journaal presentatrice Afke Boven deed de mavo op Ameland en zette aldaar ongemerkt de eerste stappen in haar journalistieke carrière. De ouders van Cisca Wijmenga, de eerste vrouwelijke rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, vonden de mavo een passend opleiding voor hun dochter. Daarnaast vertelt Eveline Crone, hoogleraar ontwikkelingsneurowetenschap, wat er in deze fase precies in het puberende brein gebeurt. AOB-voorzitter Tamar van Gelder betoogt dat er niks mis is met een mavo-advies en Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie, draagt een prachtig gedicht voor.

Over de sprekers

Jim Jansen is hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift ‘New Scientist’ en auteur van diverse wetenschappelijke boeken.

Peter de Brock is freelancejournalist voor onder meer ‘Ons Amsterdam’ en coördineert de geschiedenis pagina’s voor het Parool.

Bettine Vriesekoop is de beste tafeltennisster uit de Nederlandse geschiedenis. Zij werd Europees kampioen in 1982 en 1992 en in 1999 werd zij uitgeroepen tot Nederlands speelster van de eeuw.

Afke Boven is presentatrice en journalist. Sinds 2021 is ze een van de gezichten van het NOS-journaal.

Cisca Wijmenga is hoogleraar humane genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens is zij de eerste vrouwelijke rector magnificus van deze universiteit.

Eveline Crone is auteur van de bestseller Het puberende brein en hoogleraar ontwikkelingsneurowetenschap bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Tamar van Gelder is voorzitter van de Algemene Onderwijs Bond.

Liesbeth Woertman is hoogleraar psychologie en auteur van verschillende boeken.

Dit programma is ontwikkeld door