Vanaf dag één schudde Jan Jansen de wereld op met zijn ontwerpen die comfort en ambacht combineerden met innovatieve designs. En als je al 60 jaar aan de internationale top staat met je schoenenontwerpen, dan mag je met recht een Dutch Master heten. Ter ere van dit jubileum verschenen zijn memoires en museum JAN – waar anders? – wijdde dit jaar een overzichtstentoonstelling aan zijn oeuvre. Op 18 januari bezien we met Jan zijn carrière en leren we deze inspirerend maker (opnieuw) kennen. En zoals altijd laten we een Dutch Talent aanschuiven die deze master bewondert: ontwerper en meubelmaker Mina Abouzahra. We spreken met hen over creatie, ambacht en ondernemerschap.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Jan Jansen

Wars van mode- en kleurtrends, speelde Jan Jansen met explosieve kleuren, organische, speelse vormen en experimenteel materiaalgebruik. Dat leverde onder andere de Rattan op – ook wel bekend als de bamboe-schoen – met een rotan constructie als sleehak. Veel Nederlandse ontwerpers lieten zich graag inspireren door de vrije en avontuurlijke geest van Jan Jansen. Dat leverde grensverleggende designs op die tegenwoordig wereldberoemd zijn onder de naam Dutch Design. Een ontwerpesthetiek die zich laat kenmerken als: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met gevoel voor humor.

 

Mina Abouzahra

Mina Abouzahra is ontwerper en meubelmaker gespecialiseerd in Marokaanse ambachten. Ze studeerde aan het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam. Tijdens haar laatste studiejaar werkte ze in Marokko en waar een wereld van ambachtelijkheid, kleuren en traditie voor haar openging. Terug in Amsterdam opende Mina in 2013 haar ontwerpstudio. Sindsdien reist ze geregeld naar het geboorteland van haar ouders om nieuw inzichten op te doen en haar kennis van design aan te scherpen. Opgroeien in twee werelden – Nederland en Marokko – heeft Mina’s manier van werken bepaald en is de inspiratiebron voor haar interieurs.

 

Mina’s benadering van interieur- en productontwerp is een huwelijk van culturen, grondstoffen en dynamische kleuren, modern en traditioneel – een unieke smaak die alles wat Mina maakt en waar ze van houdt, definieert. Haar Nederlands-Marokkaanse expertise op het gebied van eten en interieurs, maken haar een veel gevraagde curator van internationale tentoonstellingen.

ProgrammareeksDutch Masters

In Dutch Masters nodigen “meesters” – de gevestigde namen - uit die in gesprek gaan met één Dutch Talent, een gast die we namens de ‘master’ uitnodigen; een jonge, talentvolle maker waarmee ze hebben gewerkt of die ze van afstand stilletjes bewonderen.