Hoe kan design bijdragen aan de samenleving van morgen? Welke oplossingen biedt creativiteit als het gaat om vraagstukken als duurzaamheid en inclusiviteit? In de talkshow Impact Studio praten we met ontwerpers, designers, architecten en overige makers die zich toeleggen op een betere toekomst, met een toespitsing op duurzaamheid, diversiteit en dataficering. In deze aflevering praten we onder andere over de (her)connectie tussen mens en natuur, inclusieve architectuur en – zoals iedere aflevering – over een impactvolle uitvinding uit de geschiedenis.

Romy Snijders is een Nederlandse multidisciplinaire ontwerper. Haar werk combineert design, kunst, wetenschap, techniek en cultuur. Ze daagt mensen uit na te denken over hun wereldbeeld en te bouwen aan een positieve toekomst. Ze heeft een zeer holistische benadering van ontwerpen, waardoor ze kan werken aan de complexe problemen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd. We zullen het onder andere hebben over haar project Symbiotic Futures.

Angelique Bellemakers heeft ruime ervaring in de volkshuisvesting en werkt nu sinds een jaar bij architectenbureau Inbo. In haar werkwijze valt op dat zij samenwerkingsverbanden aangaat tussen partijen die logischerwijs elkaar niet of nauwelijks kennen. Daarbij geeft zij veel zeggenschap en invloed aan bewoners, vanuit het idee dat bewoners zich gaan verbinden en zich medeverantwoordelijk gaan voelen. Een voorbeeld van zo’n project is Space-S, waar we in dit programma op in gaan.

Studio Makkink & Bey lanceerde in Milaan The Water School, een meerjarig onderzoeksprogramma van de Rotterdamse ontwerpstudio rondom water. In Milan werd aan de hand van een fictieve middelbare school water gekoppeld aan thema’s als voedsel, klimaat, landschap en zorg en gezondheid. Hieraan werkten diverse jonge ontwerpers mee. De komende jaren zal The Water School uitgroeien tot een onderzoeksprogramma dat bestaat uit exposities, lezingen, publicaties en wellicht zelfs een heuse school voor de relatie tussen water, design, kunst en architectuur.

Ontwerper en professor Paul Mijksenaar neemt ons iedere twee weken mee in het item Uitvinding van de Week. Wat zijn impactvolle ontwerpen uit de geschiedenis? Welk design gebruiken wij dagelijks zonder er bij stil te staan? Een minicollege vanuit zijn huiskamer.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Luuk Heezen
Mediapartner