2020 was in veel opzichten een bewogen jaar. Het nieuws werd gedomineerd door Corona, de Amerikaanse presidentsverkiezingen maar ook de Black Lives Matter-demonstraties. Duizenden mensen in de VS en Europa gingen de straat op tegen politiegeweld en institutionele discriminatie. Ook in Nederland waren er massale demonstraties. Wat voor effect hebben deze ontwikkelingen gehad op de maatschappelijke verhoudingen tussen verschillende groepen in Nederland?

In dit programma presenteert de historicus Tayfun Balçik van The Hague Peace Projects het onderzoek Moslims op TV (uitgevoerd met Republiek Allochtonië en Nieuw Wij) en zal onder leiding van de onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou het rapport besproken worden met o.a. Fitria Jelyta.

Vervolgens reflecteren de student 3 (Hogeschool voor Kunsten Utrecht) en ‘blikopener’ bij het Stedelijk Museum Ahmed Emin Batman op hoe zij ‘opgelegde identiteiten’ ervaren en daarmee omgaan in hun opleiding en werk. Zo zal Önen aan de hand van oude familieportretten en geluidsopnames de ‘Turkse gastvrijheid’ centraal stellen, in het bijzonder het effect van aannames en vooroordelen op mensen met een dubbele achtergrond. Met Batman duiken we o.m. in het Delftse studentenleven: https://www.youtube.com/channel/UCGQIUn53uVZQBkZ8k8MBMhA.

© Ilsu Önen

ProgrammareeksToerkoes in Nieuw-West

‘Toerkoes in Nieuw-West’ is een nieuw initiatief waarbij de focus ligt op de diverse Turks-Nederlandse gemeenschappen in Amsterdam. Wat zijn de behoeftes? Tegen welke problemen loopt men aan? Of heel simpel, hoe ziet het leven van een ‘Toerkoe’ in Nieuw-West er nou überhaupt uit? De komende tijd gaan we dit gezamenlijk uitvogelen.