De energietransitie moet versnellen. En daar is geld genoeg voor. Dat is één van vele conclusies uit een omvangrijk onderzoek van Friedemann Polzin (Universiteit Utrecht) en Mark Sanders (Universiteit van Maastricht) naar de rol van de financiële sector in de Europese energietransitie. Al is aan geld geen gebrek, het schort wel aan cruciale kennis en durf bij de belangrijkste partijen: banken, beleggers en beleidsmakers. Hoe helpt Nederlandse financiële sector de energietransitie versnellen?
Met in dit programma onder anderen
Wouter Bos
CEO Invest NL
Mark Sanders
Hoogleraar internationale economie Universiteit van Maastricht
Friedemann Polzin
Assistant professor Law, Economics and Governance, Universiteit Utrecht | Sustainable Finance Lab
Nienke Vledder
Senior portfolio manager bij APG Asset Management
René Savelsberg
Co-founder van SET Ventures

De investeringen die nodig zijn om de energietransitie tot een succes te maken, vergen een nieuwe aanpak en nieuw denken. Het onderzoek van Friedemann en Mark biedt duidelijke aanknopingspunten. Zo spelen publieke financiers een belangrijke rol en kunnen institutionele beleggers meer risicodragende investeringen doen. En hoewel grote banken en pensioenfondsen vertrouwd zijn geraakt met gestandaardiseerde kredietverlening met grote bedragen, zijn juist veel kleinschalige investeringen noodzakelijk om innovatie te stimuleren.

Hoe kan de Nederlandse financiële sector bijdragen aan de versnelling van de energietransitie? Welke kansen zien we en welke obstakels? We gaan hierover in gesprek met belangrijke spelers uit het veld. Wouter Bos van InvestNL, René Savelsberg van SET Ventures en Nienke Vledder van APG zijn te gast. Rens van Tilburg, directeur Sustainable Finance Lab, modereert de sessie.

Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksSustainable Finance Lab

Programma's over de weg naar een nieuwe, duurzame economie in samenwerking met het Sustainable Finance Lab.