De plannen voor het bouwen van een erotisch centrum zijn in volle gang. Er komen straks voor ongeveer 100 sekswerkers een werkplek en er is ruimte voor horeca, educatie en entertainment. Met de bouw van het centrum doelt de gemeente Amsterdam op het verlagen van de druk op de Wallen. Hoewel voor sommigen deze plannen goed uitkomen, is er ook kritiek: bewoners rondom de aangewezen locaties vrezen de overlast door de komst van het centrum en sekswerkers vrezen een krimp van het aantal werkplekken en klanten. In dit programma, Stem van de Stad, bespreken we de toekomst van sekswerk in Amsterdam, wat de verschillende belangen op dit moment zijn en hoe raadsleden de rol van sekswerk in de stad zien.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Op deze avond spreken bewoners, (vertegenwoordigers van) de sekswerk community en raadsleden over hoe we sekswerk in de toekomst een plek geven in Amsterdam. Naast dat we het hebben over het erotisch centrum, stellen we ons de vraag hoe we zowel de belangen van sekswerkers als bewoners tegemoet kunnen komen. Vervolgens gaan we in het tweede deel van het programma in gesprek met raadsleden over hun visie op de toekomst van sekswerk in de stad.

Vanuit het PIC (Prostitutie Informatie Centrum) komt een anonieme opname waarin de situatie van sekswerkers op de Wallen wordt geschetst.

Dit programma wordt live uitgezonden op AT5. Het publiek heeft in het laatste deel van het programma de ruimte om zelf vragen te stellen.

Over de sprekers:

Lyle Muns is een Nederlands-Belgische activist. Eerst verwierf hij bekendheid met werk op het vlak van sekswerk en Hiv. Hij verwierf landelijke bekendheid in België toen hij uit de kast kwam als sekswerker tijdens zijn voorzitterschap bij de Vlaamse Scholierenkoepel. Later verhuisde hij naar Amsterdam waar hij onder meer woordvoerder van PROUD (de Nederlandse vakbond voor sekswerkers) en voorzitter bij DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks) was. Vanavond spreekt hij over de uitdagingen die sekswerkers ervaren door de plannen die gemaakt worden rondom het erotisch centrum.

Tim Vermeulen is directeur van stichting NDSM-werf en tevens bewoner van NDSM wat een van de geplande locaties is voor het nieuwe erotisch centrum. Hij vertegenwoordigt vanavond de belangen van zijn buurt en hoe de bewoners aankijken tegen de komst van het centrum.

Els Iping is mede-initiatiefnemer van Stop de Gekte, een bewonersinitiatief dat werkt aan het verminderen van de drukte op de Wallen. Tevens is zij acht jaar stadsdeelbestuurder in het centrum geweest. Zij spreekt vanavond vanuit het belangen van het stadsdeel centrum en hun visie op de plannen van het centrum.

Imane Nadif is gemeenteraadslid in Amsterdam namens GroenLinks.

Diederik Boomsma is gemeenteraadslid in Amsterdam namens het CDA.

Annabel Nanninga is gemeenteraadslid in Amsterdam namens JA21.

Dinah Bons is gemeenteraadslid in Amsterdam namens BIJ1.

De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Hoofd Development
Mediapartners