‘Als ik werkelijk naar Turkije verhuis, zal ik ook het gevoel van gurbet krijgen naar Frankrijk’ zegt Gizem Yilmaz in de podcast van Loïc Michels en Marilou Niedda. ‘Ik denk dat ik twee thuislanden heb, Turkije en Frankrijk’. Het is een gevoel of realiteit waarover meerdere mensen kunnen meepraten. Maar is ‘gurbet’ alleen maar een verlangen naar het land van herkomst? Nee, gurbet betekent veel meer. Nostalgie, geknecht zijn in een land dat jou niet accepteert (behalve je arbeid dan), thuisloosheid, tussen wal en schip, enz. enz.

In de tiende Toerkoes in Nieuw-West gaan we terug in de tijd via de herinneringen van mensen die Loïc Michels en Marilou Niedda hebben geïnterviewd. Maar we gaan ook kijken wat gurbet betekent voor de jongere generaties Turkse Nederlanders. Worden de derde en vierde generatie gurbet aangepraat door de oudere generaties? En is daar ook een voedingsbodem voor vanwege racisme en discriminatie in Nederland?

In een setting die gurbet oproept komen we op 6 oktober bijeen in New Metropolis Nieuw-West, waar meerdere sprekers zijn hun visie op gurbet zullen geven, en hoe relevant dat nog is in 2020. Volg het online en stay safe!

ProgrammareeksToerkoes in Nieuw-West

‘Toerkoes in Nieuw-West’ is een nieuw initiatief waarbij de focus ligt op de diverse Turks-Nederlandse gemeenschappen in Amsterdam. Wat zijn de behoeftes? Tegen welke problemen loopt men aan? Of heel simpel, hoe ziet het leven van een ‘Toerkoe’ in Nieuw-West er nou überhaupt uit? De komende tijd gaan we dit gezamenlijk uitvogelen.