De Stad

Het gevoel van Gurbet

Heimwee naar het land van herkomst in het buitenland. Hoe zit dat met de jongere generatie Turkse Nederlanders die hier zijn geboren?
dinsdag 6 okt 2020, 19.00
di 6 okt 2020, 19.00
Online via LIVECAST

‘Als ik werkelijk naar Turkije verhuis, zal ik ook het gevoel van gurbet krijgen naar Frankrijk’ zegt Gizem Yilmaz in de podcast van Loïc Michels en Marilou Niedda. ‘Ik denk dat ik twee thuislanden heb, Turkije en Frankrijk’. Het is een gevoel of realiteit waarover meerdere mensen kunnen meepraten. Maar is ‘gurbet’ alleen maar een verlangen naar het land van herkomst? Nee, gurbet betekent veel meer. Nostalgie, geknecht zijn in een land dat jou niet accepteert (behalve je arbeid dan), thuisloosheid, tussen wal en schip, enz. enz.

In de tiende Toerkoes in Nieuw-West gaan we terug in de tijd via de herinneringen van mensen die Loïc Michels en Marilou Niedda hebben geïnterviewd. Maar we gaan ook kijken wat gurbet betekent voor de jongere generaties Turkse Nederlanders. Worden de derde en vierde generatie gurbet aangepraat door de oudere generaties? En is daar ook een voedingsbodem voor vanwege racisme en discriminatie in Nederland?

In een setting die gurbet oproept komen we op 6 oktober bijeen in New Metropolis Nieuw-West, waar meerdere sprekers zijn hun visie op gurbet zullen geven, en hoe relevant dat nog is in 2020. Volg het online en stay safe!

LIVECAST

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma's uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar. Reserveer snel en kijk/praat mee via de onderstaande gele buttons.

Bekijk de LIVECAST
dinsdag 6 okt 2020, 19.00
Online via LIVECAST