Nederland en de Europese Unie hebben te maken met een ‘importkloof’: we zijn zeer afhankelijk van de import van fossiele energie, vaak uit landen met autoritaire regimes. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de hoogte en de onvoorspelbaarheid van de energierekening van mensen en bedrijven, het maakt Europa ook geopolitiek kwetsbaar. Dit debat gaat over het Europese energiebeleid, en in het bijzonder over de uitdaging om onze afhankelijkheid van de import van fossiele energie te verminderen en onze strategische autonomie te versterken. Kandidaat-Europarlementariërs voeren een inhoudelijk debat over de toekomst van het Europese energiebeleid. Wie krijgt bij de verkiezingen op 6 juni jouw stem?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Mohammed Chahim – PvdA, is sinds 2019 Europarlementariër en voert het woord over energie, klimaat en natuurbeleid. Hij is vice-voorzitter voor de Europese sociaaldemocraten.

Eveline Herben – BBB, is kandidaat Europarlementariër en staat nummer drie op de lijst.

Reinout van Malenstein – NSC, is nummer drie op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement.

Veerle Smit – Volt, is de nujmer 8 voor Volt Nederland tijdens de Europese verkiezingen. Daarnaast is hij co-lijsttrekker voor Volt Europa.

Bart Groothuis – VVD, is sinds 2020 Europarlementariër en voert het woord over waterstof, energietransitie, geopolitiek, cybersecurity en defensie.

Gerben-Jan Gerbrandy – D66, is lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Was van 2009 tot 2019 Europarlementariër.

Robbert van Eerd – CDA, is nummer 8 op de kandidatenlijst voor het Europees parlement.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
ProgrammareeksDe toekomst van Europa

In 2024 kan de halve wereld gebruikmaken van haar stemrecht. Een heus verkiezingsjaar. In juni is het de beurt aan ons continent om te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De invloed van Europa is enorm, maar de kennis en aandacht hiervoor is vaak minimaal. Nu de (Europese)verkiezingen voor de deur staan vinden we het daarom des te belangrijker om een programma reeks te ontwikkelen over Europa en de verkiezingen. Waar stemmen we precies voor en wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Tijdens deze programmareeks leer je alles over de werking van de Europese Unie, welke besluiten er worden gemaakt in Brussel en verkennen we de huidige staat- en de toekomst van Europa.