Soms lezen we in de krant of horen we op het nieuws dat vooral jongeren zich bekommeren om het klimaat. De Grootouders voor het Klimaat bewijzen het tegendeel. In vervolg op de klimaatconferentie van Parijs in 2015 zetten zij zich sinds 2016 actief in voor een stevig klimaatbeleid. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen slaan de Jonge Klimaatbeweging (JKB) en de Grootouders de handen ineen onder de noemer Kies voor Klimaat. De Grootouders schreven daarvoor een 10 puntenplan waarin zij concreet maken hoe de politiek de klimaatdoelstellingen van Parijs kan behalen. In dit programma gaan zij in gesprek met politici, bestuurders en experts. Wat staat er in hun plan? En hoe reageren politici en andere experts op deze inzichten?

Over de sprekers:

Philip Beekman Zet zich sinds 2016 in als Grootouder voor het Klimaat. Met als doel: de politiek wakker schudden zodat zij een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid ontwikkelen. Dat moet onheil voorkomen voor de huidige én volgende generaties.

Ruud Koornstra Is ondernemer en voorvechter van de energietransitie. Hij richtte het ‘initiëringsbedrijf’ Tendris op dat ondernemingen en projecten met een duurzaam karakter opstart. Ook politiek is hij actief geweest voor meerdere partijen, op dit moment staat hij op #4 voor de partij Code Oranje. Ruud werd in 2017 uitgeroepen tot eerste Nationale Energiecommissaris van Nederland.

Marieke Visser Sloot zich recentelijk aan bij de ChristenUnie en staat als #28 op de lijst. Zij zet zich al jaren in voor de verduurzaming van Nederland. Met haar achtergrond in antropologie legt zij de nadruk op om het verhaal achter een cijfer of beleid naar boven te krijgen.

Joris Thijssen Maakte de overstap van Greenpeace naar de PvDA. Hij werkt al ruim 20 jaar aan schone lucht, prachtige natuur, een gezond klimaat en een balans tussen de aarde. De komende verkiezingen staat hij op #6 voor de PvDA.

Mark Brakel Voert momenteel campagne vanaf het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Zo hoopt Mark het thema klimaat weer op de politieke agenda te krijgen en bewustzijn te creëren. De #26 op de lijst voor GroenLinks wilt zich ook inzetten voor gelijke rechten: tegen islamofobie, homofobie en racisme, voor meer vaderschapsverlof en emancipatie.

Marjan Minnesma Jurist, filosoof en bedrijfskundige Marjan Minnesma zet zich al decennia in voor een duurzamer Nederland. Ze is directeur van stichting Urgenda, waarmee ze in december 2019 de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat won.