In verband met de meest recente ontwikkelingen rondom het Corona-virus en aanbevelingen vanuit de regering, sluit Pakhuis de Zwijger de deuren. Dit betekent dat programmastichting Pakhuis de Zwijger alle publieke programma’s t/m 6 april heeft geannuleerd. Om de Corona-crisis het hoofd te bieden en de gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken, heeft Pakhuis de Zwijger tevens alle geplande Livecasts geannuleerd. Houd onze website en social-kanalen in de gaten voor de veranderingen in onze programmering. We wensen iedereen veel gezondheid toe.

Oorlogscorrespondenten worden gezien als onverschrokken helden die frontlinies, mijnenvelden en arrestatie trotseren om verslag te doen van grote conflicten, vergeten oorlogen en dictaturen. Klopt dat beeld? Hoe breng je als journalist die verre wereld dichtbij voor publiek dat thuis aan de koffie zit? ‘Gekkenwerk: De Talkshow’ biedt een kijkje achter de schermen van een beroep dat vanwege mythes en heroïek tot de verbeelding spreekt, maar waar nog altijd opmerkelijk weinig over bekend is.

© Keke Keukelaar.

Minka Nijhuis (1958) is journalist en schrijver. Ze deed voor diverse media verslag vanuit o.a. Syrië, Birma, Oost-Timor en Irak en ontving meerdere prijzen voor haar journalistieke werk, waaronder in 2017 de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord.

Eerder verschenen van haar o.a. Het huis van Khala. Een familie in Bagdad (2004/2008, shortlist M.J. Brusseprijs), Birma: land van geheimen (2009, Bob den Uylprijs) en Weblog Afghanistan (2011). Gekkenwerk is haar eerste roman.

Gekkenwerk

Gekkenwerk gaat over Lotte, ex-stewardess en oorlogsverslaggever. 25 jaar lang schrijft zij haar neef brieven over haar avonturen in de vergeten oorlogen van Cambodja, Birma en Oost-Timor, en de grote conflicten in Afghanistan, Irak, en Syrië. Over hoe ze van een nieuwkomer uitgroeit tot onverschrokken routinier. Over frontlinies en mijnenvelden uit en thuis. Over de kunst van het overleven als vrouw in een mannenwereld.

Het boek biedt een kijkje achter de schermen van een beroep dat vanwege mythes en heroïek tot de verbeelding spreekt, maar waar opmerkelijk weinig over bekend is. Een onthullend, tragikomisch verhaal.

‘Een prachtige meeslepende pen, een scherp observatievermogen en een grote gedrevenheid. Minka Nijhuis is een moedige vakvrouw.’ – Juryrapport Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord.