Creatieve Industrie
Boeklancering

Gekkenwerk: De Talkshow

Mythevorming in de oorlogsverslaggeving: hoe krijgen correspondenten verhalen van ver weg dichtbij?
maandag 6 apr, 20.00
ma 6 apr, 20.00
Studio
Volg dit programma via de livestream

Oorlogscorrespondenten worden gezien als onverschrokken helden die frontlinies, mijnenvelden en arrestatie trotseren om verslag te doen van grote conflicten, vergeten oorlogen en dictaturen. Klopt dat beeld? Hoe breng je als journalist die verre wereld dichtbij voor publiek dat thuis aan de koffie zit? 'Gekkenwerk: De Talkshow' biedt een kijkje achter de schermen van een beroep dat vanwege mythes en heroïek tot de verbeelding spreekt, maar waar nog altijd opmerkelijk weinig over bekend is.

© Keke Keukelaar.

Minka Nijhuis (1958) is journalist en schrijver. Ze deed voor diverse media verslag vanuit o.a. Syrië, Birma, Oost-Timor en Irak en ontving meerdere prijzen voor haar journalistieke werk, waaronder in 2017 de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord.

Eerder verschenen van haar o.a. Het huis van Khala. Een familie in Bagdad (2004/2008, shortlist M.J. Brusseprijs), Birma: land van geheimen (2009, Bob den Uylprijs) en Weblog Afghanistan (2011). Gekkenwerk is haar eerste roman. 

Gekkenwerk

Gekkenwerk gaat over Lotte, ex-stewardess en oorlogsverslaggever. 25 jaar lang schrijft zij haar neef brieven over haar avonturen in de vergeten oorlogen van Cambodja, Birma en Oost-Timor, en de grote conflicten in Afghanistan, Irak, en Syrië. Over hoe ze van een nieuwkomer uitgroeit tot onverschrokken routinier. Over frontlinies en mijnenvelden uit en thuis. Over de kunst van het overleven als vrouw in een mannenwereld.

Het boek biedt een kijkje achter de schermen van een beroep dat vanwege mythes en heroïek tot de verbeelding spreekt, maar waar opmerkelijk weinig over bekend is. Een onthullend, tragikomisch verhaal.

‘Een prachtige meeslepende pen, een scherp observatievermogen en een grote gedrevenheid. Minka Nijhuis is een moedige vakvrouw.’ – Juryrapport Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord.

maandag 6 apr, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 6 mensen zijn aanwezig