In dit programma kijken we naar de G-Buurt en wat we kunnen leren van alle ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Iets meer dan een jaar na de verduistering van de buurtbudget middelen wordt op donderdag 3 juni 2020 een nieuwe bewonersbeweging opgericht: G-buurt Moving Forward. Vrij snel, lerend van de tegenslagen, is er een groep bewoners opgestaan die de handen ineensloeg, om te herpakken en met nieuwe en positieve energie verder te gaan met de buurtactiviteiten. Met veel vallen, nog meer opstaan en Corona trotserend, hebben zij de wereld laten zien dat de G-Buurt tot op de dag van vandaag nog steeds The Place To Be is. Inmiddels is G-Buurt Moving Forward uitgegroeid tot een samenwerkingsverband, gedragen en getrokken door bewoners. Verschillende buurtbewoners en Stichting !Woon blikken terug én kijken vooruit met de vragen: hoe herstel je van een buurttrauma? Wat was de drijfkracht om door te gaan en samen te werken? En hoe wordt er verder gebouwd aan een inclusieve en duurzame bewonersorganisatie?

G-buurt Moving Forward is een samenwerkingsverband van actieve bewoners, organisaties, initiatiefnemers, buurtprofessionals en bedrijven. Iedereen die wilt bouwen aan de G-Buurt is welkom. De G-Buurt is een trotse buurt met een rijke geschiedenis. En een Buurt met littekens en bagage.

De verduistering kwam als een mokerslag binnen. Op 3 juni is de 1e stap gemaakt naar herstel. Er was een sterke behoefte aan actie en verbinding. Dit momentum is benut door bewoners die zijn opgestaan en de handen uit de mouwen hebben gestoken. Van brainstorm naar zomeractiviteiten en dat binnen een tijdsbestek van een paar weken. Door de co-creatieve en speelse manier van werken is gebouwd aan een community met een slagkracht die organisch is gaan groeien. Kleine en grote successen zijn gevierd en de positieve energie maakte dat steeds meer mensen aanhaakten. De activiteiten waren gericht op meedoen; talloze vrijwilligers droegen hun steentje bij.

Het samenwerkingsverband heeft zich inmiddels uitgebreid en met wederom nieuwe uitdagingen staan er desalniettemin deze zomer nieuwe en ambitieuze activiteiten op de planning. De stip op de horizon is er ook: over 5 jaar is de G-Buurt hét voorbeeld voor de rest van de stad als veerkrachtige en zelforganiserende buurt. Een buurt waar alle talenten van de buurt zijn benut en iedereen beter van is geworden.

Dit programma is ontwikkeld door
Angelique Hoogmoed