New Metropolis Nieuw-West host in samenwerking met IDFA, Oxville Cinema, Female Economy en Meervaart Studio de nagesprekken van een selectie films die vertoond worden in De Appel. In deze gesprekken gaan we met speciale gasten over de opgaven en uitdagingen van het stadsdeel aan de hand van de documentaire.

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Rasmussen zorgt daarvoor door zijn soms razendspannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning.

Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.


Om een kaartje met drie euro korting te bestellen, ga naar idfa.nl/nieuwwest

1. Klik op één van de programma’s die je wil zien
2. Klik op de film-optie + Talk hosted by [NAAM DIE VOOR JOUW VOORSTELLING VAN TOEPASSING IS] en klik op Tickets/deelnemen.
3. Log in met je MyIDFA-account of maak een nieuw account aan.
4. Start het proces om een ticket te kopen, en vul de actiecode IDFNW2111 in om een vrijkaart te bestellen. Let op: je kan per persoon (en dus per code) maar één ticket bestellen.
5. Na afronding van het proces ontvang je een bevestiging per mail en wordt je ticket toegevoegd aan je MyIDFA-account.
6. Op de dag van het event laat je je ticket met QR code scannen, ofwel door deze op je telefoon te laten zien of door je ticket uit te printen en deze mee te nemen. De zaal is 20 minuten voor aanvangstijd open.

Met Dennis Overeem van Buddy Film Foundation als moderator. De documentaire vertelt het verhaal van een Syrische vluchteling die zijn muzikale carrière begonnen is in Amsterdam om zo zijn verhalen over te brengen op de wereld. Dennis Overeem is schrijver/regisseur, acteur en mede-oprichter van Buddy Film Foundation. Deze stichting is opgericht om gevluchte filmmakers te koppelen aan Nederlandse filmprofessionals met als doel hen te begeleiden naar betaald werk en opleidingen binnen hun eigen vakgebied.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Peter Both
Projectleider New Metropolis Nieuw-West
In samenwerking met