Het Amsterdam Museum presenteert een talk over de maatschappelijke, culturele en sociale impact van vrouwen in de stad. Wanneer werd jij bewust van de nood naar verandering? Kunnen wij als vrouwen in deze gebieden, de mannelijke norm aanvechten? We bespreken wat de vrouwen hebben bereikt en hoe wij de toekomst van de stad zien.

Dit programma is onderdeel van FEMTOPIA. Zie hier meer informatie over het programma door het hele pand.

Rachel Esner is Associate Professor at the University of Amsterdam; Academic Director of the Research School of Art History; and coordinator of the Master’s Programme Curating Art and Cultures at the UvA. She has published on exhibition history; the image of the artist in the media; and Vincent van Gogh; as well as on reception history and art criticism. Among others, she is a member of the research group De Andere Helft: Women in the Dutch Art World, 1780-1980, where she is currently investigating the contribution of women curators at the Rijksmuseum.

Gunay Uslu is staatssecretaris Kunst en Cultuur: ‘Cultuur is samen maken, samen beleven. Dat hebben we zo moeten missen. Ik wil me inzetten voor herstel van de culturele en creatieve sector en samen met makers en instellingen werken aan een bloeiend cultureel leven. Daarnaast maak ik me sterk voor media en journalistiek.’

Tanja Jadnanansing is PvdA-politica, die sinds mei 2018 voorzitter van het bestuur van stadsdeel Amsterdam-Zuidoost is. Ze was onder meer Tweede Kamerlid en maakte zich sterk voor het middelbaar beroepsonderwijs. Voor ze Kamerlid werd, was Tanja programmamaker bij de NOS en presentatrice en programmamaakster bij Multiculturele Televisie Nederland en de Hindoestaanse Omroep.

Liyah Park zal de tafel leiden als moderator. Liyah is de maker van Vrouwentoilet – A Liyah Park Podcast: een feministische podcast waarin we de kwetsbaarheid van vrouwen gevierd wordt als kracht. Daarnaast laten de podcast de veelzijdigheid van vrouw-zijn zien. Naast Vrouwentoilet doet Liyah presenteer werk voor onder andere Represent Jezelf en FunX.

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.