In EduCAUTION nodigen Meesters met Dromen – Yasin Yaylali en Emin Kececi – wekelijks experts uit in de studio van Pakhuis de Zwijger om in gesprek te gaan over de staat van het onderwijs. Schoolbestuurders, docenten en inspiratoren schuiven aan tafel aan om het te hebben over de belangrijke thema’s die spelen in ons onderwijssysteem. Deze week gaan we het hebben over duurzaam onderwijs. We gaan in gesprek met docenten die vooroplopen met duurzaam onderwijs op het gebied van circulariteit, delen successen, geleerde lessen en onderzoeken de aandachtspunten van Circular Skills.

Emin Kececi (Meesters met Dromen) en Kira van den Berg (Youth for Climate) gaan in gesprek met enkele pioniers op het gebied van duurzaam onderwijs in het VO en het MBO. Sophie van der Hart is zo’n docent die op de Bredero Mavo in Amsterdam haar eigen duurzame weg probeert te vinden. Zij ontwikkelde het vak Groen voor de bovenbouw havo. Een van haar leerlingen, Timber Aupers, vertelt over haar ervaringen in de klas.

ROC TOP in Amsterdam Noord nam een duurzame uitdaging om in coronatijd geheel online een projectweek voor studenten te organiseren over circulariteit. Docent Pijke Houwen ontdekte nieuwe manieren om zijn studenten in contact te brengen met het bedrijfsleven. In de uitzending vertelt Joris Petterson van EwasteArcades over hoe je met behulp van challenges studenten in aanraking kunt brengen met duurzaamheid in bijvoorbeeld de horeca.

Micky Both deed als student mee aan bedrijfsopdrachten bij Stichting NDSM-werf en Eric Seleky was de opdrachtgever Stichting NDSM-werf. Ook zij delen hun ervaring met ons in de uitzending.

Lector Ilya Zitter van de Hogeschool Utrecht geeft feedback op de voorbeelden uit de praktijk. De muziek wordt verzorgd door Nevin en Gijs van de Herman Brood Academie.

Pakhuis De Zwijger, Coöperatie Leren voor Morgen, Meesters Met Dromen, Teachers for Climate, Youth for Climate en de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs brengen in samenwerking met de Jonge Klimaatbeweging deze initiatieven bij elkaar in twee masterclasses voor iedereen die vanuit zijn professie te maken heeft met onderwijs en duurzame ontwikkelingen op het gebied van circulariteit. De redactie bestaat uit Mark Boode & Wieneke Maris (Teachers for Climate), Marjan Nijenbanning & Henk Tameling (Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs) en Daan de Kruijf (Leren voor Morgen).

ProgrammareeksEduCAUTION

In EduCAUTION nodigen Meesters met Dromen Yasin Yaylali en Emin Kececi experts uit in de studio van Pakhuis de Zwijger om in gesprek te gaan over het onderwijs. Wekelijks nodigen Yasin en Emin verschillende experts in het onderwijsveld uit om in gesprek te gaan over alle uitdagingen die voor ons liggen.