Global Trends

Duurzaam: nu of nooit

De crisis als kans voor een duurzame toekomst, hoe doen we dat?
woensdag 13 mei, 20.30
wo 13 mei, 20.30
Online via LIVECAST

De klimaataanpak staat in veel landen op ‘pauze’ en ook de VN heeft twee belangrijke bijeenkomsten uitgesteld. Maar kunnen wij ons deze pauze wel veroorloven? De coronacrisis brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan juist ook nieuwe mogelijkheden bieden. Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie met bijvoorbeeld een lagere CO2 uitstoot? De crisis als kans voor een schonere toekomst. Hoe doen we dat? Vanavond bespreken we de mogelijkheden op nationaal, Europees en globaal niveau.

LIVECAST

In verband met de meest recente ontwikkelingen betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma's uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar. Reserveer snel om zeker te zijn van je online plekje, waarna je 24 uur voor de start van het programma een mailtje van ons ontvangt met de juiste link naar de LIVECAST of Zoom webinar. Je kunt ook altijd nog meekijken via de onderstaande gele buttons verwijzend naar LIVECAST en Zoom.

Praat mee via Zoom Bekijk de LIVECAST

Kijk hier de aflevering terug, lees een interview met Lynn Zebeda en Ama van Dantzig over hun bedrijf Dr. Monk en laat je inspireren door een voorzetje van VPRO Tegenlicht’s online redactie om na de crisis duurzaam door te pakken.

Over de aflevering

De kansen voor snelle verduurzaming en CO2 reductie zijn enorm, als we denken aan de honderden miljarden euro’s die regeringen nu uittrekken om de pandemie te bestrijden en het economisch systeem overeind te houden. In Nederland kun je de crisisinvesteringen koppelen aan het Urgendapakket, in Europa aan de Green Deal en globaal aan het Parijs Akkoord.

Ook laat de coronacrisis – zoals eerder de financiële crisis – zien dat ingrijpende, op wetenschap gebaseerde noodmaatregelen uiteindelijk vrij makkelijk door burgers worden geaccepteerd. Hoe kunnen overheden, wetenschappers, organisaties en burgers samen de globale klimaatproblematiek voorgoed tackelen? En wie draagt welke verantwoordelijkheid?

Met o.a. 

  • Marjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda
  • Bas Eickhout, lid van het Europees Parlement namens De Groenen/Vrije Europese Alliantie
  • Tom Rivett-Carnac, co-auteur ‘The Future We Choose’
  • Joyeeta Gupta, hoogleraar Climate Change Law & Policy, Vrije Universiteit Amsterdam

 

 

woensdag 13 mei, 20.30
Online via LIVECAST