Architect en designer Rianne Makkink werkt al sinds 2002 met productontwerper Jurgen Bey als Studio Makkink & Bey. Het liefst noemt ze zichzelf ontwerper: opgeleid als architect denkt en werkt ze gestructureerd als een ingenieur en beziet ze de context, maar zoomt ze samen met Bey ook in op één enkel product. Dit jaar bestaat Studio Makking & Bey 20 jaar: tijd om een oeuvre te overzien en te kijken naar een mogelijke toekomst. En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee die zij bewondert: ontwerper, kunstenaar en indie engineer Gijs Schalkx. Op 8 april ontvangt moderator Jörgen Tjon A Fong deze meesterlijke vormgever en voelt haar aan te tand over haar werk en haar dromen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Rianne Makkink – Studio Makkink & Bey
Studio Makkink & Bey heeft als overkoepelende discipline vormgeving, waarbij de
projectschaal tussen product, kunstobject en landschap varieert. Het gedachtengoed van de studio uit zich in educatie, toegepaste kunstopdrachten, tentoonstellingsvormgeving, interieurontwerp, architectuur, productontwerp, productontwikkeling, en ontwerpend onderzoek, zoals de Waterschool.

In de woorden van architect-ontwerper Rianne Makkink en ontwerper Jurgen Bey:

“Stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur zijn onlosmakelijk verbonden met productvormgeving; wederkerig heeft de lamp de architectuur beïnvloed en het gebouwde huis de producten voor het interieur. De wolkenkrabber had nooit kunnen bestaan zonder de lift.”

Voor een optimaal resultaat, denkt de studio voortdurend vanuit netwerken om het gedachtengoed op zoveel mogelijk manieren te delen met anderen. Uit onderlinge kruisbestuivingen ontstaan nieuwe inzichten, die verwerkt worden in alle projecten. Op deze manier wil Studio Makkink & Bey een tegenwicht bieden aan het tijdsgewricht en blijft het ontwerp een initiërend proces, waarin nieuwe verbanden worden gelegd. In een veranderlijke samenleving als de onze, kan deze strategie op vele niveaus oplossingen bieden.

Gijs Schalkx
Gijs Schalkx is ontwerper, kunstenaar & indie engineer maar voornamelijk maker. De kracht van het zelf doen en de voldoening die dit brengt staat centraal in zijn praktijk en het werk dat hij maakt. Door speculatieve strategien te combineren met hedendaagse acties en toegepaste experimenten probeert hij te laten zien dat we meer kunnen zijn dan alleen consument in deze maatschappij.

Slootmotor & Prof. Eet © Gijs Schalkx

Dutch Masters
Dutch Masters is onze talkshow-reeks waarin “meesters” – de gevestigde namen – uit de Nederlandse creatieve industrie centraal staan en die we samen met hen vormgeven. In dit programma staan inspiratie en professionaliteit centraal: Hoe ben je ooit begonnen? Wat zijn voor jou de hoogtepunten uit je carrière en waarom? Wat maakt jou een succesvolle creatieve ondernemer? En waar haal jij je inspiratie vandaan? Het enige vaste onderdeel van het programma is de Dutch Talent, een gast die we namens de ‘master’ uitnodigen; een jonge, talentvolle maker waarmee ze hebben gewerkt of die ze van afstand stilletjes bewonderen.

 

ProgrammareeksDutch Masters

In Dutch Masters nodigen “meesters” – de gevestigde namen - uit die in gesprek gaan met één Dutch Talent, een gast die we namens de ‘master’ uitnodigen; een jonge, talentvolle maker waarmee ze hebben gewerkt of die ze van afstand stilletjes bewonderen.