Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger zeven gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis is geannuleerd. Op deze pagina kun je van 16 t/m 20 Juni ‘Objector’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 18 Juni. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Het nagesprek is in het Engels, de film is Arabisch, Engels en Hebrews gesproken en Engels ondertiteld.

Naar aanleiding van Objector gaat moderator Bahram Sadeghi het gesprek aan met protagonist Atalya Ben-Abba, producent Amitai Ben-Abba, activist Sobhi Khatib en het publiek over de film en de bezetting van Palestina en de transgenerationele effecten in zowel Palestina als Israël. Hoe werken deze door in het leven aan beide zijden van de muur? En wat heeft Atalya in Israël over zich heen gekregen nadat ze dienst weigerde vanwege het vooruitzicht te moeten dienen in bezet Palestijns gebied? Deze film is niet los te zien van de huidige ontwikkelingen in Israël waar premier Netanyahu van plan is illegale nederzettingen te annexeren.

Over Atalya Ben-Abba

“Weigeren de bezetter te zijn”

Als 19-jarige volgde Atalya Ben-Abba haar geweten – en was bereid de prijs te betalen. Nadat ze weigerde het Israëlische leger in te gaan, zat Ben-Abba 110 dagen in de gevangenis. Ze werd één van de gezichten van de Israëlische beweging van gewetensbezwaarden.

Het was haar broer Amitai die Atalya Ben-Abba’s ogen opende voor de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. ‘Hij deed me beseffen dat de bezetting bestaat,’ zei ze in een interview. ‘Hij kwam thuis en zei: “Ik was in die gebieden en zag de bezetting en onderdrukking.” Het was voor het eerst dat ik ervan hoorde.’
In de Israëlische maatschappij is het leger overal aanwezig en zeer dominant. Burgers boven de 18 jaar, behalve Arabische burgers, moeten in dienst, zowel mannen als vrouwen. Wie weigert loopt het risico de militaire gevangenis in te gaan, waar Atalya Ben-Abba uiteindelijk in totaal 110 dagen zat in 2017. In de indrukwekkende documentaire Objector zien we hoe ze worstelt met de druk die haar keuze oplegt aan haar en haar familie.

Over Objector

Atalya is 19 en staat voor het grootste dilemma van haar leven: moet ze het bevel opvolgen om het Israëlische leger in te gaan? Ze wil niet medeplichtig zijn aan de bezetting van Palestijns land. Maar de druk op haar – zowel van familie als van de maatschappij – is enorm.

Parasiet, verrader, lafaard! Dat zijn een paar van de verwensingen die Atalya Ben-Abba en haar mede-gewetensbezwaarden tegen militaire dienst naar hun kop krijgen. Vrijwel iedere Israëlische burger boven de 18 moet in dienst – vrouwen 24 maanden lang – maar Atalya weigert. Haar ouders willen dat ze het leger in gaat. Ze zeggen dat het haar zal leren over de realiteit van de Israëlische samenleving. Maar misschien zijn ze vooral bang voor wat er gebeurt als hun dochter uiteindelijk de gevangenis in moet. Terwijl de druk groeit, begint Atalya te beseffen welke prijs ze moet betalen voor het volgen van haar geweten.

Aangrijpende en informatieve documentaire over de rol van het leger in de Israëlische maatschappij, en de zoektocht van een jonge vrouw naar dialoog en begrip – zowel tussen Israëli’s en Palestijnen als binnen de Israëlische maatschappij zelf.

Credits

  • Regisseur: Molly Stuart
  • Land en jaar: Israël, Palestina 2019
  • Lengte: 75 min
  • Taal: Arabisch, Engels, Hebreeuws
  • Ondertiteling: Engels
This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.