In 2006 kwam de film An Inconvenient Truth van Al Gore uit. Het trok miljoenen bezoekers, won twee Oscars en leidde wereldwijd tot veel aandacht voor het klimaatprobleem. Voor veel mensen is dit een erg belangrijke film geweest en soms zelfs een startpunt om zich in te zetten voor het behoud van de aarde. Daarom willen we deze film nu 15 jaar na dato nog een keer vertonen. Na de vertoning gaan we met een aantal mensen in gesprek gaan over de film, over wat deze film voor hen heeft betekend en over waar we nu staan. Wat is er 15 jaar later eigenlijk veranderd?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Maurits Groen is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Groen is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van bedrijven. Groen was destijds de initiator van de Nederlandse publicatie van Al Gore’s boek en premiere van de film en haalde tot viermaal toe Al Gore naar Nederland. Hoe kijkt hij terug op deze tijd en hoe kijkt hij nu naar deze baanbrekende film?

Nine de Pater was al op jonge leeftijd actief in de klimaatbeweging. Als student zette zich in voor het verduurzamen van de universiteit, ze was actief bij campagnes tegen de fossiele industrie en mobiliseerde leeftijdsgenoten om mee te doen aan klimaatprotesten. Nu werkt ze al een aantal jaar bij Milieudefensie en leidt ze het team die de klimaatrechtszaak tegen Shell tot een succes heeft gemaakt.

Mark van Baal is een man met een missie: klimaatverandering stoppen door te zorgen dat de olie-industrie grootschalig gaat investeren in duurzame energie. Eerst werd deze missie “een nobel streven” genoemd, nu is Follow This Shells invloedrijkste aandeelhouder. Hij is het bewijs dat een individu de wereld kan veranderen. Zijn motto hierbij is: Think different and just do it.

Michiel de Haan is Managing Director van Royal Lemkes. Royal Lemkes is een familiebedrijf van meer dan 135 jaar oud met een groen hart en een missie: met planten een fijn leven, een vitale business en een mooiere wereld creëren.

Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker Duurzaamheid en Technologie
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator