Global Trends

Digitale Burgerrechten

Dilemma’s en initiatieven van een online verbonden stad
donderdag 10 dec 2020, 14.45
do 10 dec 2020, 14.45
Online via LIVECAST

Op de Dag van de Mensenrechten gaan we in gesprek over digitale rechten en verantwoord datagebruik. Wat zijn de vraagstukken en initiatieven waar we als stad voor staan op het gebied van digitale rechten, toegang tot het internet en data-soevereiniteit? Hoe en door wie wordt onze online data gebruikt? En welke privacy vraagstukken roept dit op? De documentaire ‘You Are Your Profile’ (‘Jij bent je profiel’) laat de overwegingen in een online verbonden samenleving zien. En onderzoekt wat het concept ‘sociale bescherming online’ betekent en welke rol een moderne verbonden stad als Amsterdam hierin speelt.

We beginnen het programma met een gesprek tussen Aik van Emeren en Jake Blok over het belang van digitale burgerrechten. Wat zijn digitale burgerrechten en waarom moeten we ons daarmee bezig houden.

Na dit gesprek laten we de documentaire You Are Your Profile in het geheel zien. We bespreken de film na met de maker Jerry de Mars.

We sluiten het programma af met een gesprek met wethouder Touria Melianien Nanda Piersma over hoe wij grip kunnen krijgen op deze digitale wereld.

Sprekers
Touria Meliani is wethouder Kunst en Cultuur en Digitale Stad, voor het stadsbestuur richt zij zich op digitale burgerrechten.

Nanda Piersma is lector Responsible IT en verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica. Haar lectoraat onderzoekt hoe partijen in de stad beter inzicht kunnen krijgen in hun data, door middel van data-analyse, algoritmes en business analytics.

Jerry de Mars werkt als regisseur, fotograaf en communicatieadviseur. Hij is de maker van ‘You Are Your Profile’. Onlangs heeft hij een 20-inch documentaire over vrouwenrechten en economische empowerment in Tanzania afgerond.

Jake Blok Medeoprichter iYYU.com en oprichter Wish Will Way Foundation. Hij is ondernemer en wil bewustwording rondom onderwerpen als privacy & digitale rechten bevorderen.

Aik van Emeren is programmamanager Public Tech bij het innovatieteam van de gemeente Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de gevolgen van nieuwe technologie op onze samenleving.

donderdag 10 dec 2020, 14.45
Online via LIVECAST