In deze trilogie praten we over de rol van de computer binnen het ontwerp. Net zoals mensen; worden computers, netwerken en dingen steeds nauwer met elkaar verbonden. We onderzoeken hoe computers niet alleen het ontwerp beïnvloeden, maar ook ons denken en onze vaardigheden. Zou het, na jarenlang SIM-city en Minecraft te hebben gespeeld, niet logisch zijn dat we het ontwerp nu (deels) overlaten aan andere partijen dan alleen de architect? In deze tweede aflevering praten we over datagedreven ontwerpen. Is het mogelijk om gebouwen en steden te ontwerpen met (alleen) data?

Sanne van der Burgh is Senior Associate bij MVRDV. Ze leidt meerdere ontwerpteams en projecten in verschillende schalen, fasen en landen. Sanne is ook verantwoordelijk voor het houden van het kantoor in de frontlinie van technologische innovatie door de implementatie van parametrische methodologieën. Ze heeft een passie voor duurzame workflows. Sanne heeft een veelzijdige achtergrond, haar werk varieert van kleinschalig productontwerp tot grootschalige regionale masterplannen. Een van haar belangrijkste projecten is het Public Art Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, dat momenteel in aanbouw is. Het Depot is een nieuwe gebouwtypologie die kunstconservering en -opslag voor het publiek toegankelijk maakt.

Lars van Vianen is een meta-designer en oprichter en directeur van Scape Agency. Voortbouwend op een achtergrond in interactieve kunst, ervaringsontwerp en parametrische architectuur, onderzoekt Lars de convergentie van synthetische biologie, materiaalkunde, kunstmatige intelligentie en robotconstructie. In de overtuiging dat het principe van ontwerp de decoratie van dromen is in de parametrisering en instrumentalisering van de werkelijkheid, oefent hij berekeningen uit om gelijktijdig over schalen heen te werken en te bemiddelen tussen natuurlijke en kunstmatige actoren. Hij heeft zojuist Parametricism gelanceerd; een platform biedt baanbrekend onderzoek en projecten om de nieuwste ontwikkelingen in computationeel ondersteunde architectuur en ontwerp over te brengen, en fungeert als een “neuraal netwerk” van posities en nieuwe richtingen die verband houden met parametricisme.

This event is developed by
The moderator of this event is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Programme seriesArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.