Beslissingen over het ontwerp van de stad worden nu vooral gemaakt door een witte, theoretisch opgeleide groep mensen die niet de diversiteit van Amsterdam reflecteert. Om meer diverse ervaringen in onze urbane leefwereld in kaart te brengen, ontwikkelt Arcam De Subjectieve Atlas van Amsterdam. In een korte lezing vertelt Annelys de Vet over de participatorische en artistieke methode die aan de basis ligt van het onderzoeksproject, en aan de hand van de filmvertoning So Settler, Are you a Pioneer? legt kunstenaar Wouter Stroet uit waar de knelpunten liggen in Amsterdam Noord. Daarna praten we na met architect Wouter Pocornie.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
  • Annelys de Vet is ontwerper, onderzoeker en docent. Ze is o.a de Course Director van de 2-jarige Master Disarming Design op het Sandberg Insituut en doet momenteel onderzoek naar de voorwaarden van ontwerp pedagogie om onderdrukking en onrecht door middel van ontwerp tegen te gaan. Annelys is de initiator van Subjective Editions, een serie atlassen gemaakt vanuit een menselijk perspectief door de inwoners zelf, samen met lokale designers en kunstenaars. De Subjectieve Atlas van Amsterdam is de veertiende in de reeks. Annelys leidt de kickoff in met een lezing, waarbij ze zal ingaan op de collectieve methode van de totstandkoming van de subjectieve atlas.
  • Wouter Stroet is kunstenaar, activist en grafisch ontwerper, en maakt in zijn werk gebruik van hedendaagse cartografische methodes zoals fotografische metingen en lucht- en satellietbeelden. Met deze methodes bevraagt hij de autoritaire narratieven door succesverhalen over lineaire vooruitgang te ontrafelen. Zijn film So Settler, Are You a Pioneer? – die we deze avond vertonen – legt de structuren vast van een snel veranderende perifere buurt: materiële overblijfselen van een verouderde infrastructuur, luxe appartementen en stapels bakstenen waar ooit mensen woonden. Wouter is actief in Verdedig Noord, een creatief bewoners collectief dat zich verantwoordelijk voelt voor Amsterdam-Noord en in actie komt tegen gentrificatie.
  • Wouter Pocornie werkt als freelance stedenbouwkundige/architect en onderzoeker aan projecten met een sociale context en in de creatieve industrie. Hij focust zich op thema’s en onderwerpen zoals gentrificatie, community building, architectuur en media en is actief in Amsterdam Zuidoost. Zo is hij oprichter van Bijlmer Believers 3.0, Bijlm3r Link, manager van League of Prospects en lid van het Prospect Eleven kernteam.

Over de Subjectieve Atlas van Amsterdam
Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam, organiseert al 35 jaar programma’s rondom architectuur en stadsontwikkeling. Met dit project, dat bestaat uit een publiek onderzoeksprogramma (okt 2021 – sept 2022) met als uiting een publicatie (dec 2022) en een tentoonstelling (lente 2023), heeft Arcam als doel om meer inclusieve perspectieven te verzamelen op de gebouwde omgeving van Amsterdam, met name van de ondervertegenwoordigde stemmen in de steeds diverser wordende stad Amsterdam.

ProgrammareeksDesigning Cities for All

How can designers contribute to the creation of inclusive cities for, and by everyone?