Morgen krijgen we spoedbezorgingen via de lucht, nemen we misschien een vliegende taxidrone of vliegen we elektrisch naar Groningen? In Amsterdam onderzoekt Amsterdam Drone Lab hoe duurzame stedelijke luchtvaart, van drones tot e-vliegtuigen, past in de stad van morgen. Op welke manier verandert de opkomst van het lagere luchtruim boven de stad de manier waarop we leven, werken en spelen in de stedelijke ruimte? Wat zijn de kansen en uitdagingen die dit met zich meebrengt voor bedrijven, instellingen, stedenbouw en de samenleving? Hoe houden we onze steden leefbaar, onze luchten open en omarmen we de voordelen van dit nieuwe verkeer? In dit programma onderzoeken we hoe drones de stedelijke infrastructuur, de economie, milieu en de buurten beïnvloeden.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

We beginnen in gesprek met Vries Strookman (Amsterdam Drone Lab) en Daphne Bouman (ARCAM) over de start van een onderzoek naar Duurzame Stedelijke Luchtvaart. Wat is dat en hoe gaat dat onze leefomgeving veranderen?

Daarna praten we met Joshua Serrão (gemeente Amsterdam) en Nynke Lipsius-Mulder (RAI Amsterdam) over waarom zij mede het Amsterdam Drone Lab (ADL) hebben opgericht. Waarom is het ADL nodig en hoe gaat Duurzame Stedelijke Luchtvaart Amsterdam veranderen?

Tot slot spreken we met Elise Moeskops (D66) en Itay Garmy (VOLT) beide lid van de Amsterdamse Gemeenteraad. Hoe zien zij de opkomst van stedelijke luchtvaart? Hoe willen zij Amsterdam leefbaar en bereikbaar houden? En wordt dit onderwerp voldoende besproken in de Gemeenteraad?