De uitkomst van de Poolse verkiezingen op 15 oktober bepaalt of het einde verhaal is voor de krant Gazeta en de persvrijheid bij onze EU en NAVO bondgenoot. In de vierdelige serie Gazeta, de Poolse krant onder vuur onderzoekt journalist Dore van Duivenbode de strijd om het vrije woord in Polen. Ze vestigt zich op de krantenredactie van Gazeta Wyborcza, de grootste nog politiek onafhankelijke krant van Polen in Warschau en loopt mee op de redactie. Iedere aflevering volgen we een redacteur van deze krant die een spannend verhaal gaat publiceren. Dore ziet hoe ze dagelijks worstelen met de toenemende aantasting van de persvrijheid door de Poolse regering. Wat zal de uitslag van de verkiezingen op 15 oktober betekenen voor de krant?

Over de sprekers

Sophie Derkzen presenteert bij NPO Radio 1 voor de VPRO Bureau Buitenland, die in 2022 is bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Ze maakte de podcasts Stad in Oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (winnaar Zilveren Reiss Microfoon 2023) en Generatie Merkel (4**** in de Volkskrant). Ook is ze op Radio 1 te horen in de VPRO Marathoninterviews, Nooit Meer Slapen en de Publieke Tribune (HUMAN).

Thomas Bruning studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media- en auteursrecht. Bruning is bestuurlijk actief binnen een reeks fondsen, non-profit organisaties en samenwerkingsverbanden op het vlak van journalistiek, veiligheid en mediabeleid en lid van diverse advies- en beroepscommissies. Hij treedt op als boegbeeld namens de journalistieke beroepsgroep in de media en publiceert regelmatig opiniestukken over mediabeleid, recht en veiligheid in het journalistieke domein in diverse kranten en online media

Ruth Kronenburg geeft leiding aan een team van meer dan 70 toegewijde professionals en leidt de wereldwijde strategie en activiteiten van Free Press Unlimited. Dit bestaat onder andere uit de inzet voor de verbetering van persvrijheid wereldwijd met behulp van advocacy, en het ondersteunen van meer dan 300 mediapartners in 55 landen.

Tinke Strik is een Nederlandse politicus. Namens GroenLinks is ze sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Eerder was ze wethouder in Wageningen en lid van de Eerste Kamer waar ze tevens fractievoorzitter was. Als Europarlementariër volgt ze de aantasting van democratie, rechtsstaat en persvrijheid in landen als Hongarije, Slowakije en Polen nauwkeurig.

Dit programma is ontwikkeld door