“Shell is overal, maar wij ook” zeggen de activisten in de korte films die we vanavond bekijken. We duiken dieper in verhalen van verzet van Argentinië tot Australië. Van advocaat tot activist. We zoomen in op de wereldwijde impact van de Klimaatzaak en andere vormen van klimaatstrijd met juristen, activisten, journalisten en meer. Hebben we dankzij activisme de Klimaatzaak tegen Shell kunnen winnen? En heeft de Klimaatzaak het startschot gegeven om de strijd met vervuilende bedrijven juridisch voort te zetten? Wij gaan in gesprek met experts over hoe verhalen essentieel zijn om van grote vervuilende bedrijven te winnen. Verwacht een avond met inspirerende korte films over mensen die zich inzetten tegen Shell afgewisseld met prikkelende gesprekken.

Over de sprekers

Chaja Merk is intersectioneel klimaatactivist en werkt als Storyteller bij Milieudefensie. Zij interviewde activisten die zich tegen Shell verzetten in Argentinië, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Die lieten Chaja zien hoe hun thuis nu al wordt geraakt door de klimaatcrisis. Ze bezochten bosbranden en door kusterosie afbrokkelende dorpjes en stranden. Samen met filmmaker Edo Landwehr maakte zij hier een reeks korte video’s over. “We willen de klimaatcrisis in beeld brengen door ongehoorde stemmen een platform te geven”. De strijdvaardige video’s zijn deze avond het startpunt voor verschillende gesprekken met experts.

Sjoukje van Oosterhout werkt sinds 2020 aan de Klimaatzaak tegen Shell. Ze leidt het inhoudelijk team dat werkt aan de winst in het hoger beroep. Voordat ze bij Milieudefensie kwam werken, werkte Sjoukje o.a. voor Friends of the Earth in London en als beleidsadviseur in Brussel. Ze woont in Amsterdam samen met haar hond Benny.

Peter van Dam kan de ontwikkelingen van de klimaatbeweging als Universitair Docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam als geen ander duiden. Peter focust zich in zijn onderzoek op de ontwikkeling van sociale bewegingen en analyseert hoe mensen dachten, actievoerden en onderhandelden over milieu en klimaat.

Martin Taminiau is werkzaam als maritiem adviseur en humanitair logistiek coördinator bij Artsen zonder Grenzen. Daarnaast is hij bootactivist bij Greenpeace.

 

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Nuria Zantman
Moderator
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?