Op 25 december 2022 zou Hendrik Johannes Cruijff zijn 75ste verjaardag hebben gevierd. Om bij deze memorabele datum stil te staan organiseert Cruijff-biograaf Auke Kok in samenwerking met Oscar van Gelderen (manager van auteurs & kunstenaars) een avond waarin we op zoek gaan naar Cruijffs blijvende invloed. Zoals hij speelde, coachte, sprak – door hem is het gedrag van voetballers en manier waarover er over voetbal wordt gediscussieerd definitief en beslissend veranderd.

Cruijff pionierde in de omgang met massamedia én in commercie, iets wat nu heel normaal is maar waarmee hij opschudding veroorzaakte. Zijn schoonvader Cor was de eerste zaakwaarnemer in Nederland, ook daar verrichtte Cruijff pionierswerk voor generaties na hem. Johan en met name zijn vrouw Danny waren ook stijliconen, zowel visueel als inhoudelijk. Danny was modieus én zij stylde Johan, maakte hem hip; ze versterkte zo zijn image en daarmee ook zijn nalatenschap. Tijdens de avond zal een keur aan gasten optreden en tekst en uitleg geven bij Nederlands grootste – en niet zelden omstreden – sportfenomeen.

Hanneke Groenteman was (vrijwel) de eerste en laatste die Cruijff interviewde. Auke Kok zal de commerciële kant van JC behandelen, en ook ingaan op Cruijff & charitas. Ramon Gieling, maker van de schitterende documentaire En Un Momento Dado zal vertellen over de band tussen Cruijff en Barcelona, Claudia Straatmans (hoofdredacteur Nouveau) zal haar licht schijnen over mode en stijl van Danny en Johan en er is aandacht voor kunst en poëzie, want ook daarin leeft Johan voor eeuwig voort. Ronald Ockhuijsen, ex-hoofdredacteur van Het Parool en tegenwoordig directeur van de VandenEnde Foundation is de Master of Ceremony. Meer namen wordt in de loop van de maand bekend gemaakt!

Acteur/theatermaker Robbie Walin zal een fragment spelen uit de voorstelling Godenzonen.