December een jaar geleden is de eerste stap gezet om doelgericht aan de slag te gaan met de toekomst van de landbouw. Met de oprichting van de Boerenraad heeft een groep boeren de mouwen opgestroopt en de keus gemaakt zelf aan de slag te gaan. Er is hard gewerkt door het kernteam en de oplossingsgroepen. Nu is de tijd om dieper in te zoomen op het verhaal, de acties van het afgelopen jaar én de toekomstplannen: Samen met andere boeren steeds weer een stap verder komen!

Chris van Bruggen is student Biologische Landbouw aan de WUR. Hij heeft de ambitie om na zijn studie het ouderlijk bedrijf in de Alblasserwaard over te nemen. Hij kijkt naar zijn toekomst en ziet uitdagingen. Om boer te kunnen worden heeft hij perspectief op ruimte en verdienmodellen nodig, die er nu onvoldoende zijn. Hij wil met zijn boerderij genoeg kunnen verdienen en duurzame landbouw bedrijven.

Jan Ham is akkerbouwer in Noord-Holland. In zijn bedrijf heeft hij de verbreding gezocht in activiteiten, om zo de consument meer te betrekken bij zijn voedsel. Jan heeft een winkel, een zelfoogst tuin en ook biedt hij schoolklassen regelmatig de mogelijkheid een rondleiding. Jan is één van de kernteamleden van de Boerenraad.

Bregje Hamelynck is Permacultuur tuinder in Friesland, van oorsprong komt ze niet uit een boerenfamilie. Voordat ze begon als tuinder was ze werkzaam als adviseur en docent. De keuze om tuinder te worden heeft zij heel bewust gemaakt. Tijdens de bankencrisis van 2009-2011 keek zij naar het belang van het voedselsysteem in Nederland en zag hier uitdagingen en tegelijkertijd kansen in. Hier blijft ze zich dagelijks voor inzetten. Ze is actief als voorzitter van CSA Netwerk Nederland en een van de grondleggers en eerste betrokkene bij de Boerenraad. Zij kan als geen ander het verhaal vertellen van de totstandkoming van de Boerenraad.

Sinds 1 januari 2021 is Sjaak van der Tak voorzitter van LTO Nederland. Hiervoor is hij 3 jaar voorzitter van Glastuinbouw Nederland geweest, waar hij heeft bijgedragen aan de onderhandelingen rondom het Klimaatakkoord en het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming. Daarvoor was hij 13 jaar burgemeester van tuinbouwgemeente Westland en 8 jaar wethouder in Rotterdam. Als voorzitter van LTO wil Sjaak zich inzetten als verbinder en gesprekken met verschillende partijen niet uit de weg gaan.

Kees van Zelderen is biologisch melkveehouder in Noord-Brabant. Naast zijn bedrijf is hij actief als voorzitter van de Biobeurs en kernteamlid van de Boerenraad. Wat hem typeert is dat hij graag grenzen verkent en verschuift. Iets doen wat nog niet eerder gedaan is, geeft hem energie. Hij is van mening dat de toekomst van de landbouw vraagt om andere keuzes, maar dat de sector hiertoe in staat is. Oplossingen die vooruitstrevend zijn maar waarin boerenwijsheid weer in gewaardeerd wordt, om zo een platform te bouwen waar de Boerenraad samen met alle boeren een bijdrage levert aan de toekomst van de sector.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Marieke Kok
Partner KnowWhy.