Er worden volop nieuwe wijken uit de grond gestampt in Amsterdam, en zo ook nieuwe scholen. Maar een nieuwe basisschool stichten in een nieuwe stadswijk: hoe pak je dat aan? Hoe moet zo’n school eruit komen te zien en waar moet je rekening mee houden? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de nieuwe scholen passen binnen de nieuwe wijk die wordt gebouwd, maar tegelijkertijd ook aansluit bij de rest van de buurt? Dit proces luistert zeer nauw vanwege de relatief hoge mate van onderwijssegregatie die speelt in het Amsterdamse primaire onderwijs en deels wordt veroorzaakt door woonsegregatie. Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe scholen geen gesegregeerde scholen worden en waarom is dit onwenselijk? In dit programma zullen we over deze vragen in gesprek gaan aan de hand van Amstel III, de nieuwe stadswijk die nu wordt gebouwd in Zuidoost. Wat voor lessen kunnen we leren uit de rest van de stad om te zorgen voor inclusieve, gemengde basisscholen in deze nieuwe woonwijk? Zouden de nieuwe basisscholen misschien zelfs kunnen fungeren als verbindende factor tussen Amstel III en de rest van Zuidoost?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers:

Guido Walraven is onderzoeker bij Kenniscentrum Gemengde Scholen. Deze organisatie verzamelt en verspreidt kennis over het bevorderen van gemengde scholen en het bestrijden van onderwijssegregatie. Wat is de wisselwerking tussen woonsegregatie en schoolsegregatie, en wat zijn de kansen die er liggen als we kijken naar de scholen in Amstel III?

Gerard Prenger is directeur van Openbare daltonbasisschool de Spaarndammerhout in de Houthavens. Welke lessen heeft hij meegenomen uit het stichten van een nieuwe school in een nieuwe wijk in Amsterdam?

Ria Braaf-Fränkel is teamlid van de adviesraad WomenMakeSoutheast en bewoner van Zuidoost. Eind 2020 heeft deze raad een rapport uitgebracht over Amstel III vanuit het perspectief van de vrouwelijke bewoners van Zuidoost. Wat is haar visie op de nieuwe stadswijk, en de scholen in het specifiek?

Harry Dobbelaar is schoolbestuurder bij Zonova. Zonova vormt het bestuur van 19 basisscholen in Amsterdam Zuidoost. Twee van de nieuwe scholen in Amstel III zullen ook onder het bestuur komen te vallen. Wat voor soort scholen zullen dit worden?