Mensen zonder papieren worden beperkt in hun mogelijkheden en zeggenschap. Zij verkeren buiten het systeem en kunnen zelden aanspraak maken op basale voorzieningen, zoals zorg, onderdak en onderwijs. Deze avond neemt een aantal (voormalig) ongedocumenteerde jongeren je mee in hun verhaal door middel van zelfgekozen vormen van storytelling. Centrale thema’s zijn leiderschap, verbinding en veerkracht bij systemisch falen. Na een kort gesprek splitsen we op in groepen en kun je onderstaande workshops volgen!

  • Levend bordspel: Ervaar een fractie van de drempels die ongedocumenteerde jongeren tegenkomen in hun dagelijks leven tijdens dit interactieve spel.
  • Theatre of the Oppressed: In de forumscène speel je een voor veel ongedocumenteerde mensen herkenbare situatie na. Het ‘forum’ (de omstanders) mag daarna reageren vanuit de eigen positie: hoe zou jij dit oplossen?
  • Kinderspellen uit verschillende culturen: Veel van de jongeren zijn (deels) opgegroeid buiten Nederland. Maak via deze presentatie en workshop kennis met de spellen uit hun jeugd.
  • Collectief schilderij: Van individu naar collectief! Ontdek tot welke inspirerende uitkomst gebundelde creativiteit kan leiden.

Omwille van veiligheidsoverwegingen zijn niet alle sprekers en workshop-hosts hieronder vermeld. Dit programma is deel van het onderzoeksconsortium Amsterdam All-Inclusive van het Kenniscentrum Ongelijkheid.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
DossierDesigning Cities For All: RE-generation
Fill 175 Groen

Over de sprekers

Noa Bawits heeft een bachelor in Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie en een master in Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Als erfgoedprofessional en socioloog heeft zij in het bijzonder oog voor participatie, democratisering en meerstemmigheid. Als educatiemedewerker ontwikkelt en organiseert Noa op de educatie-afdeling van Framer Framed het aanbod voor primair en voortgezet onderwijs en als coördinator van het community-project Through Art We Care werkt zij nauw samen met het Open Atelier en de LIMBO-community. Ook is ze coördinator en facilitator van het Youth Leadership & Resilience-project.

Over het project Youth Leadership and Resilience

Framer Framed en de Vrije Universiteit Amsterdam (Institute for Societal Resilience) organiseerden in samenwerking met ASKV, Giving Back, DreamersNL en het Kenniscentrum Ongelijkheid het jongerenproject Youth Leadership & Resilience. Tijdens het project lag de focus op creative storytelling, waarbij spoken word, videografie, schrijven, dans en muziek een rol kregen. Samen werd gereflecteerd op de (veer)kracht, dromen, ambities, talenten, kennis, leiderschap, identiteiten, ervaringen en verhalen van de betrokken (voormalig) ongedocumenteerde jongeren.

© Driss Abass

Dit programma is ontwikkeld door
Romy Heymans
Hoofdredacteur
In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Romy Heymans
Hoofdredacteur
ProgrammareeksDesigning Cities for All

How can designers contribute to the creation of inclusive cities for, and by everyone?